Ko je Nik Kirgijos što izbaci Rafu?

Ko je mladi Grk, malezijske krvi sa australijskim pasošem, koji je priredio najveću senzaciju na grend slemovima još od 2005. godine.

Tenis 02.07.2014 | 17:33
Ko je Nik Kirgijos što izbaci Rafu?

Žestoko se ložio u nedelju da "njegovi" Grci mogu da izbace Kostariku na Svetskom fudbalskom prvenstvu, a dva dana nakon što je što je to iznenađenje izostalo, lično se potrudio da priredi jedno na travnatim terenima Vimbldona o kome ceo sportski svet bruji.

Nikos Kirgjos eliminisao je najboljeg na svetu Rafaela Nadala u osmini finala trećeg grend slema sezone - 7:6, 5:7, 7:6, 6:3.

I to je mladi Grk, sa australijskim pasošem, malezijske krvi, učinio u velikom stilu. Neopterećen, ušao je u meč sa Nadalom na pravi način i sa velikom željom da opravda to što su mu organizatori Vimbldona dali "vajld kard", a onda priredio nekoliko spektakularnih poteza za pamćenje i najboljeg na svetu poslao na tribine.

Bodrio se pre tog duela da naspram njega stoji "SAMO 14 grend slem trofeja", ali mu je to očigledno bio veliki motiv. Kirgjos, po ocu Grk, po majci Malezijac, a po mestu rođenja (Kanbera) i pasošu Australijanac, u London je stigao kao 144. ATP listi, ali će ga napustiti sa najboljim plasmanom u karijeri.

Devetnaestogodišnji Nikolas Hilmi Kirgjos narednog ponedeljka će ući među top 100 i postati najmlađi igrač u toj ekipi.

Posle trijumfa koji će pamtiti do kraja života rekao je da nije svestan šta mu se dogodilo i da će tek naknadno to ukapirati.

A bio je tako ljut pre meča. Naime, njegova mama (kao i svaka mama) imala je mnogo vere u svog sina. Gospođa Norlaila je izjavila jednoj australijskoj televizijskoj stanici dan pre tog meča da veruje da njen sin može da odigra dobro protiv Rafe, ali i da ga pobedi, što ga je "izulo iz cipela".

"Može ona da priča šta hoće, i da veruje u čuda, ali ona ne može da zna kako je biti na terenu i igrati protiv velikih šampiona. Iako me je to malo poremetilo i bio sam ljut što daje tako velike izjave, najvažnije je bilo da sam se ja sve vreme trudio da igram najbolji tenis, da mogu da pariram Nadalu, a onda sam počeo da verujem da mogu i da ga dobijem. Kada se to stvarno dogodilo, počeo sam da skačem kao dete, jer je to bio neverovatan osećaj", rekao je Kirgjos.

A ko je ustvari talentovani tinejdžer iz Australije? Nije baš bio naložen na tenis od malena, već je po priči njegove majke spontano zavoleo taj sport, jer je njegov stariji brat Hristos trenirao. Malog Nikosa terao je da mu sakuplja lopte, a onda ga je i zainteresovao za tenis. Čim je krenuo ozbiljnije da provodi vreme sa reketom u ruci pokazao je da poseduje veliki talenat, a starijeg brata poslao je da se bavi nekim drugim stvarima, odnosno advokaturom.

Nik Kirgjos privukao je pažnju i tetovažom na podlaktici desne ruke. Mnogi su se pitali posle meča sa Nadalom šta simpolizuje ta slika, ali je Evangelos Papas, stručnjak za ortopediju sa Univerziteta u Sidneju otkrio malu prevaru. Naime, Nik nema tetovažu već je reč o sportskoj elastičnoj traci koja priteže mišić. Ona je veoma popularna među sportistima poslednjih godina, jer funkcioniše kao flaster i sprečava veliko opterećenje na mesto koje je bandažirano. Košta 15,5 dolara i proizvodi se samo u boji kože, a za nešto malo više novca možete je učiniti drugačijom i zanimljivijom, pa preko nje stavitii sličicu da liči na pravu tetovažu, kao što je Nik i uradio.

Prošlu sezonu je počeo kao 838. na ATP listi i pre pobede nad prvim reketom sveta, najbolji igrač kojeg je eliminisao bio je Ben Beker, 81. na svetskoj rang listi, kojeg je nadigrao na Australijan Openu.

Do sada je odigrao samo 14 ATP mečeva u karijeri i sada ima polovičan učinak 7-7. Primera radi Nadal do sada ima skor 702-137, uz 64 titule! Očigledna razlika, zar ne?

Interesantno je da je on prvi tinejdžer koji je pobedio najboljeg na svetu na grend slem turnirima još od 2005. kada je upravo to uradio Nadal. On je tada nadigrao Rodžera Federera na Rolan Garosu i osvojio svoju prvu od ukupno devet titula u Parizu. Da li se to Kirgjosu smeši slična karijera?

Činjenica je da je prošle godine osvojio juniorsku titulu na Australijan Openu, što je svojevremno pošlo za rukom igračima poput Nadala, Federera, Endija Rodika i Endija Marija, koji su postali velike face u svetu tenisa. Pokazao je i na meču protiv Nadala, ali i pre toga u drugom kolu kada je protiv Rišara Gaskea spasao devet meč lopti, da je mentalno izuzetno stabilan, ali i odličan na servisu (113 as udaraca do sada na Vimbldonu).

Njegov san i dalje traje. Predaha nema, sprema se za prvo četvrfinale grend slema protiv Miloša Raonića, od kojeg je već gubio u kratkoj karijeri i nada se da je kadar da sve ono što je prikazao protiv Nadala da ponovi i protiv Kanađanina.

Komentari / 0

Ostavite komentar