Хаварија Амера на Вимблдону!

Какав податак - први пут после 103 године у осмини финала Вимблдона неће бити ниједан амерички тенисер или тенисерка!

Тенис 02.07.2014 | 16:09
Хаварија Амера на Вимблдону!

Много америчких тенисера, што у мушкој (Џими Конорс, Пит Сампрас, Џон Мекинро, Андре Агаси...) што у женској конкуренцији (Крис Еверт Лојд, Мартина Навратилова...), побеђивало је на Вимблдону, понеки и више пута.

Али, 2014. година биће упамћена по, заиста, фрапантоном податку. Први пут од 1911. године или први пут после 103 године ниједан амерички тенисер или тенисерка неће играти у осмини финала Вимблдона!

Чак 23 тенисера и тенисерки из САД учествовало је ове године на Вимблдону, а у понедељак су са овог турнира испраћени последње двоје из те земље - Медисон Киз и Џон Изнер (њега је победио Фелисијано Лопез).

Пре 103 године, ниједна америчка тенисерка није се ни пласирала на турнир, а само тројица америчких тенисера су тада играли, али без успеха.

Ове године, било је 13 тенисерки из САД, укључујући првог носиоца у женској конкуренцији - Серену Вилијамс - петоструку победницу Вимблдона. Она је испала у трећем колу прошлог викенда. Било је и 10 тенисера, али су сви они лоше рангирани на АТП листи, осим Изнера који је изнад 65. места.
Упитан шта мисли о овом податку, Изнер је одговорио: "Нисам знао за тај податак. А и не тангира ме, искрено".

Прошле године, ниједан амерички тенисер у мушкој конкуренцији такође није прошао треће коло, а последњи пут да је тенисер из те велике земље играо у четвртфиналу неког гренд слем турнира било је 2011. године. Последњи Американац, освајач неког гренд слем турнира, био је, сада пензионисани, Енди Родик, који је 2003. године тријумфовао на УС Опену.

Легендарни Џон Мекинро сматра да су се Американци "размазили" у овом спорту и да су их успавали ранији успеси, на којима и даље "живе".

"Очекивали смо да ће бити још Конорса, Сампраса, Агасија... Али, очигледно је да друге земље, поготово од Олимпијских игара 1988. године, када је тенис постао олимпијски спорт, много више улажу, него САД. У другим земљама отварају се терени, омогућава се деци да играју тенис и тај спорт се развија свуда... осим код нас", оценио је Мекинро.

Коментари / 0

Оставите коментар