Havarija Amera na Vimbldonu!

Kakav podatak - prvi put posle 103 godine u osmini finala Vimbldona neće biti nijedan američki teniser ili teniserka!

Tenis 02.07.2014 | 16:09
Havarija Amera na Vimbldonu!

Mnogo američkih tenisera, što u muškoj (Džimi Konors, Pit Sampras, Džon Mekinro, Andre Agasi...) što u ženskoj konkurenciji (Kris Evert Lojd, Martina Navratilova...), pobeđivalo je na Vimbldonu, poneki i više puta.

Ali, 2014. godina biće upamćena po, zaista, frapantonom podatku. Prvi put od 1911. godine ili prvi put posle 103 godine nijedan američki teniser ili teniserka neće igrati u osmini finala Vimbldona!

Čak 23 tenisera i teniserki iz SAD učestvovalo je ove godine na Vimbldonu, a u ponedeljak su sa ovog turnira ispraćeni poslednje dvoje iz te zemlje - Medison Kiz i Džon Izner (njega je pobedio Felisijano Lopez).

Pre 103 godine, nijedna američka teniserka nije se ni plasirala na turnir, a samo trojica američkih tenisera su tada igrali, ali bez uspeha.

Ove godine, bilo je 13 teniserki iz SAD, uključujući prvog nosioca u ženskoj konkurenciji - Serenu Vilijams - petostruku pobednicu Vimbldona. Ona je ispala u trećem kolu prošlog vikenda. Bilo je i 10 tenisera, ali su svi oni loše rangirani na ATP listi, osim Iznera koji je iznad 65. mesta.
Upitan šta misli o ovom podatku, Izner je odgovorio: "Nisam znao za taj podatak. A i ne tangira me, iskreno".

Prošle godine, nijedan američki teniser u muškoj konkurenciji takođe nije prošao treće kolo, a poslednji put da je teniser iz te velike zemlje igrao u četvrtfinalu nekog grend slem turnira bilo je 2011. godine. Poslednji Amerikanac, osvajač nekog grend slem turnira, bio je, sada penzionisani, Endi Rodik, koji je 2003. godine trijumfovao na US Openu.

Legendarni Džon Mekinro smatra da su se Amerikanci "razmazili" u ovom sportu i da su ih uspavali raniji uspesi, na kojima i dalje "žive".

"Očekivali smo da će biti još Konorsa, Samprasa, Agasija... Ali, očigledno je da druge zemlje, pogotovo od Olimpijskih igara 1988. godine, kada je tenis postao olimpijski sport, mnogo više ulažu, nego SAD. U drugim zemljama otvaraju se tereni, omogućava se deci da igraju tenis i taj sport se razvija svuda... osim kod nas", ocenio je Mekinro.

Komentari / 0

Ostavite komentar