Пољопривредници поручују: Пазите шта радите!

Семберски пољопривредници задовољни су откупном цијеном пшенице од 36 пфенинга по килограму са којом су ових дана изашли млинари у Српској, речено је на конференцији за новинаре Асоцијације пољопривредних
удружења Семберије.

Република Српска 02.07.2014 | 12:55
Пољопривредници поручују: Пазите шта радите!

"Анализирајући цијену пшенице која је понуђена пољопривредним произвођачима и поредећи је са цијеном у окружењу и на свјетским берзама, можемо бити задовољни", рекао је предсједник Управног одбора ове асоцијације Ристо Арсеновић.

Из Асоцијације апелују на ресорно министарство и Аграрни фонд града Бијељина да износ субвенције за сву откупљену пшеницу буде исти, односно да сва пшеница, без обзира на хектолитарску вриједност, буде субвенционисана.

Принос пшенице у Српској, кажу у Асоцијацији, биће испод вишегодишњег просјека, а на подручју Семберије тај принос би био око четири тоне по хектару.

"Ово потврђују до данас обрађене површине најквалитетније пшенице, а у Семберији је поплавама потпуно уништено три до четири хиљаде хектара од укупно пшеницом засијаних 14.000 хектара", наводе у Асоцијицији.

Произвођачи из Семберије поручују да се неће дозволити смањење премија за пољопоривредну производњу што је за сада незванична информација из ресорног министарства.

“Добили смо незваничну информацију да ће средства из буџета који је планиран за подстицај пољопривредницима бити преусмјерен за помоћ поплављеним подручјима. Односно, да ће бити укунити сви подстицају, осим за мљекарски сектор. Зато упозоравамо надлежне у ресорном министрству да поведу рачуна шта раде, да се не би поново “гањали” по судовима, као И прошле године”, искључиви су пољопривредници.

БН ТВ

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мики

02.07.2014 11:05

Ја бих пољопривредницима дао и премије и орден

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

02.07.2014 11:08

У мотици је спас,али преко ледја лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

02.07.2014 16:09

А што се усјеви заливају пестицидима, то нико не помиње. Сељаци отроваше народ!

ОДГОВОРИТЕ