Poljoprivrednici poručuju: Pazite šta radite!

Semberski poljoprivrednici zadovoljni su otkupnom cijenom pšenice od 36 pfeninga po kilogramu sa kojom su ovih dana izašli mlinari u Srpskoj, rečeno je na konferenciji za novinare Asocijacije poljoprivrednih
udruženja Semberije.

Republika Srpska 02.07.2014 | 12:55
Poljoprivrednici poručuju: Pazite šta radite!

"Analizirajući cijenu pšenice koja je ponuđena poljoprivrednim proizvođačima i poredeći je sa cijenom u okruženju i na svjetskim berzama, možemo biti zadovoljni", rekao je predsjednik Upravnog odbora ove asocijacije Risto Arsenović.

Iz Asocijacije apeluju na resorno ministarstvo i Agrarni fond grada Bijeljina da iznos subvencije za svu otkupljenu pšenicu bude isti, odnosno da sva pšenica, bez obzira na hektolitarsku vrijednost, bude subvencionisana.

Prinos pšenice u Srpskoj, kažu u Asocijaciji, biće ispod višegodišnjeg prosjeka, a na području Semberije taj prinos bi bio oko četiri tone po hektaru.

"Ovo potvrđuju do danas obrađene površine najkvalitetnije pšenice, a u Semberiji je poplavama potpuno uništeno tri do četiri hiljade hektara od ukupno pšenicom zasijanih 14.000 hektara", navode u Asocijiciji.

Proizvođači iz Semberije poručuju da se neće dozvoliti smanjenje premija za poljoporivrednu proizvodnju što je za sada nezvanična informacija iz resornog ministarstva.

“Dobili smo nezvaničnu informaciju da će sredstva iz budžeta koji je planiran za podsticaj poljoprivrednicima biti preusmjeren za pomoć poplavljenim područjima. Odnosno, da će biti ukuniti svi podsticaju, osim za mljekarski sektor. Zato upozoravamo nadležne u resornom ministrstvu da povedu računa šta rade, da se ne bi ponovo “ganjali” po sudovima, kao I prošle godine”, isključivi su poljoprivrednici.

BN TV

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miki

02.07.2014 11:05

Ja bih poljoprivrednicima dao i premije i orden

ODGOVORITE
Name

Rab Boziji

02.07.2014 11:08

U motici je spas,ali preko ledja lopova!

ODGOVORITE
Name

role

02.07.2014 16:09

A što se usjevi zalivaju pesticidima, to niko ne pominje. Seljaci otrovaše narod!

ODGOVORITE