Истине и заблуде о макробиотичкој исхрани

Резултат макробиотичке исхране је здрав живот. Ипак, ко жели тако да се храни мора да зна принципе макробиотичке исхране. У супротном, она ће бити штетна по здравље.

Здравље 02.07.2014 | 12:36
Истине и заблуде о макробиотичкој исхрани

Макробиотика је начин живота, она није само исхрана, већ систем размишљања и избора онога што је најбоље за нас. Отуда људи који живе на овај начин много полажу на избор намирница, њихову припрему и обраду.- Макробиотика је заснована на биљној исхрани, житарицама, сезонској храни и оној која има низак садржај засићених масти. Самим тим људима који имају висок ниво холестерола препоручује се овај начин исхране - каже нутриционисткиња Милка Раичевић.

Ризик приликом овакве исхране је недовољна обавештеност, кад се људи на своју руку одлуче за макробиотику.

- Оваква исхрана углавном је богата угљеним хидратима, али је веома важно да се притом не занемари и унос протеина, минерала, витамина, нарочито јер се не уноси месо. У оброцима су често заступљени тофу сир, који је богат протеинима, као и намирнице које садрже калцијум, па јако мало њих може да оболи од остеопорозе. Ту су укључене морске алге, разне врсте пасуља, бадем, броколи, све је то богато калцијумом и омогућава им да задрже чврстину костију - објашњава ова нутриционисткиња.

Макробиотичарима су у исхрани најзаступљеније житарице, а најмање инстант храна, готови производи, месо. “Чисти макробиотичари” једу само поврће и мало воћа, а други једу и рибу и јаја, умерено. И једни и други физички изгледају боље од оних који се не хране по овим принципима.

- Људи имају више елана, кожа им је лепша, сјајнија и затегнутија. Овакав начин исхране смањује ризик од срчаних болести, а хормонски статус жена је другачији од жена које се овако не хране - додаје Милка Раичевић.

Макробиотика подразумева и другачији начин припреме хране. Она се углавном кува или пече, али се термички минимално обрађује, чешће се једе сирова или потопљена у воду. Прање воћа и поврћа такође се ради посебним четкицама, и потапањем. И сецкање хране има посебан начин, на пример, шаргарепа се сече укосо уместо на колутиће.

- Свако ко жели да промени начин исхране требало би добро да упозна макробиотику путем семинара, предавања, литературе... Једнодневни семинар је око 1.500 динара и ту се показује припрема хране, набавка намирница и њихово правилно комбиновање - каже Срећко Милићевић из Друштва за очување изворне макробиотике.

Пожељне намирнице
- Хељда, интегрална пшеница, просо, јечам, раж
- Броколи, шаргарепа, пашканат, празилук, кељ
- Леблебије, сочиво, тофу сир од соје
- Морске алге, мекиње, кисели купус, умебоши шљиве
- Чајеви од житарица, изворска вода, традиционални нестимулативни чајеви

Избегавати
- Месо, месне прерађевине, масти, бели шећер, кафу,
- Тропско воће и сокове, алкохол, газирана пића,
- Прерађене инстант намирнице, обојене намирнице,
- Јодирану со, мајонез, јабуково и винско сирће
- Бели лук, воду са хемикалијама, млеко

Коментари / 0

Оставите коментар