Хемијско оружје стигло у Италију

Дански брод са неколико стотина тона сиријског хемијског оружја стигао је данас у италијанску луку Ђоја Тауро, гдје ће товар преузети амерички брод који ће уништити хемикалије.

Свијет 02.07.2014 | 15:17
Хемијско оружје стигло у Италију

Брод "Арк Футура" упловио је у луку у пратњи брода италијанске обалске страже и хеликоптера. Дански брод усидрио се недалеко од брода "МВ Кејп Реј", који посједује опрему за неутрализацију хемикалија.

У року од сат времена почео је претовар контејнера са хемикалијама. Локални званичници очекују да ће ова операција трајати 20 часова, у зависности од услова на мору.

"Кејп Реј" ће потом испловити на отворено море и почети процес неутрализације опасног материјала, пренио је АП.

"Арк Футура" је прошлог мјесеца преузела посљедњи дио сиријског хемијског оружја, укључујући гас иперит и сирове материјале од којих се прави сарин.

Хемикалије су уклоњене у оквиру међународне акције уништавања сиријског хемијског арсенала.

Брод "Кејп Реј" посједује опрему која се састоји од резервоара, цијеви, каблова и електронских уређаја који ће помијешати сиријске хемикалије са врућом водом и осталим хемијским супстанцама у титанијумском реактору у којем се врши неутрализација.

Отпадни материјал потом ће бити одложен у специјална складишта за опасне материје на копну. Амерички званичници рекли су да, током неутрализације, у атмосферу неће бити испуштена ни пара нити вода.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар