Hemijsko oružje stiglo u Italiju

Danski brod sa nekoliko stotina tona sirijskog hemijskog oružja stigao je danas u italijansku luku Đoja Tauro, gdje će tovar preuzeti američki brod koji će uništiti hemikalije.

Svijet 02.07.2014 | 15:17
Hemijsko oružje stiglo u Italiju

Brod "Ark Futura" uplovio je u luku u pratnji broda italijanske obalske straže i helikoptera. Danski brod usidrio se nedaleko od broda "MV Kejp Rej", koji posjeduje opremu za neutralizaciju hemikalija.

U roku od sat vremena počeo je pretovar kontejnera sa hemikalijama. Lokalni zvaničnici očekuju da će ova operacija trajati 20 časova, u zavisnosti od uslova na moru.

"Kejp Rej" će potom isploviti na otvoreno more i početi proces neutralizacije opasnog materijala, prenio je AP.

"Ark Futura" je prošlog mjeseca preuzela posljednji dio sirijskog hemijskog oružja, uključujući gas iperit i sirove materijale od kojih se pravi sarin.

Hemikalije su uklonjene u okviru međunarodne akcije uništavanja sirijskog hemijskog arsenala.

Brod "Kejp Rej" posjeduje opremu koja se sastoji od rezervoara, cijevi, kablova i elektronskih uređaja koji će pomiješati sirijske hemikalije sa vrućom vodom i ostalim hemijskim supstancama u titanijumskom reaktoru u kojem se vrši neutralizacija.

Otpadni materijal potom će biti odložen u specijalna skladišta za opasne materije na kopnu. Američki zvaničnici rekli su da, tokom neutralizacije, u atmosferu neće biti ispuštena ni para niti voda.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar