Лоши и приноси и квалитет пшенице

Жетва пшенице у нижим крајевима БиХ у пуном је јеку, а пољопривредници нису задовољни ни родом ни квалитетом ове житарице.

Република Српска 02.07.2014 | 12:05
Лоши и приноси и квалитет пшенице

Утјешна награда једино им је то што је јечам, чија се жетва приводи крају, колико-толико оправдао њихова очекивања.

"Јечам је, ето, ту и тамо радио. Приноси су били 300 до 450 килограма по дунуму. Када је ријеч о пшеници, она је лоша, има је у неким њивама тек 150 до 200 килограма по дунуму. И то што има, није квалитетно, дај боже да могне да се користи бар за сточну храну. Вода је оставила такве посљедице, јер смо имали поплаве", наглашава Љубо Малетић, предсједник Удружења семберских пољопривредника.

Када је ријеч о пшеници, он подсјећа да су, осим поплава, род десетковали и налети града, тако да се пољопривредницима "никако не пише добро".

"Код мене је град однио бар 25 одсто рода. Што се тиче откупне цијене, она није лоша, али јесте род. Прошле године је било обрнуто, рода је било, али откупна цијена је била неодговарајућа. У пољопривреди се никада не саставе два добра", устврдио је Малетић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, такође је потврдио да се жетва јечма приводи крају, а добар дио пшенице још је на њивама.

"Када је ријеч је о приносима јечма, износе између 300 и 500 килограма по дунуму, што је и оптимална вриједност. Квалитет је добар тамо гдје није плављено", казао је Усорац.

Говорећи о жетви пшенице, он истиче да је проблем у томе што их кише ометају да и тај посао обаве.

Слично су нам казали и пољопривредници у ФБиХ, гдје се такође жале на варљиво вријеме, јер, како појашњавају, чим се пшеница довољно осуши за жетву, почне нова киша.

Иначе, када је ријеч о пшеници, највећи откупљивач у Семберији, "Житопромет" из Бијељине, потврдио је откупну цијену од 0,36 КМ по килограму висококвалитетне пшенице.

"Пшеница која ће се користити за сточну храну биће плаћана 0,32 КМ по килограму", рекао је Милан Трнинић, извршни директор овог семберског предузећа.

Он је нагласио да је новац за исплату пшенице обезбијеђен, те да је откуп већ почео.

"Исплата новца, као и свих година у 'Житопромету', неће бити доведена у питање. Покушали смо да овим цијенама изађемо у сусрет и пољопривредницима који су поплавама и другим непогодама претрпјели огромне губитке", рекао је Трнинић.

Према процјени Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, око 50 одсто овогодишњег рода пшенице испуњаваће квалитет за људску исхрану, док ће преостала количина бити преусмјерена на производњу сточне хране.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је лани у БиХ произведено 265.152 тона пшенице, те 70.844 тона јечма.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар