Loši i prinosi i kvalitet pšenice

Žetva pšenice u nižim krajevima BiH u punom je jeku, a poljoprivrednici nisu zadovoljni ni rodom ni kvalitetom ove žitarice.

Republika Srpska 02.07.2014 | 12:05
Loši i prinosi i kvalitet pšenice

Utješna nagrada jedino im je to što je ječam, čija se žetva privodi kraju, koliko-toliko opravdao njihova očekivanja.

"Ječam je, eto, tu i tamo radio. Prinosi su bili 300 do 450 kilograma po dunumu. Kada je riječ o pšenici, ona je loša, ima je u nekim njivama tek 150 do 200 kilograma po dunumu. I to što ima, nije kvalitetno, daj bože da mogne da se koristi bar za stočnu hranu. Voda je ostavila takve posljedice, jer smo imali poplave", naglašava Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja semberskih poljoprivrednika.

Kada je riječ o pšenici, on podsjeća da su, osim poplava, rod desetkovali i naleti grada, tako da se poljoprivrednicima "nikako ne piše dobro".

"Kod mene je grad odnio bar 25 odsto roda. Što se tiče otkupne cijene, ona nije loša, ali jeste rod. Prošle godine je bilo obrnuto, roda je bilo, ali otkupna cijena je bila neodgovarajuća. U poljoprivredi se nikada ne sastave dva dobra", ustvrdio je Maletić.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, takođe je potvrdio da se žetva ječma privodi kraju, a dobar dio pšenice još je na njivama.

"Kada je riječ je o prinosima ječma, iznose između 300 i 500 kilograma po dunumu, što je i optimalna vrijednost. Kvalitet je dobar tamo gdje nije plavljeno", kazao je Usorac.

Govoreći o žetvi pšenice, on ističe da je problem u tome što ih kiše ometaju da i taj posao obave.

Slično su nam kazali i poljoprivrednici u FBiH, gdje se takođe žale na varljivo vrijeme, jer, kako pojašnjavaju, čim se pšenica dovoljno osuši za žetvu, počne nova kiša.

Inače, kada je riječ o pšenici, najveći otkupljivač u Semberiji, "Žitopromet" iz Bijeljine, potvrdio je otkupnu cijenu od 0,36 KM po kilogramu visokokvalitetne pšenice.

"Pšenica koja će se koristiti za stočnu hranu biće plaćana 0,32 KM po kilogramu", rekao je Milan Trninić, izvršni direktor ovog semberskog preduzeća.

On je naglasio da je novac za isplatu pšenice obezbijeđen, te da je otkup već počeo.

"Isplata novca, kao i svih godina u 'Žitoprometu', neće biti dovedena u pitanje. Pokušali smo da ovim cijenama izađemo u susret i poljoprivrednicima koji su poplavama i drugim nepogodama pretrpjeli ogromne gubitke", rekao je Trninić.

Prema procjeni Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, oko 50 odsto ovogodišnjeg roda pšenice ispunjavaće kvalitet za ljudsku ishranu, dok će preostala količina biti preusmjerena na proizvodnju stočne hrane.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je lani u BiH proizvedeno 265.152 tona pšenice, te 70.844 tona ječma.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar