САД прислушкују разговоре српских политичара

Србија се званично нашла на списку земаља чије разговоре прислушкује америчка Национална агенција за безбедност (НСА).

Свијет 02.07.2014 | 07:31
САД прислушкују разговоре српских политичара

Србија је интересантна за НСА највише када је реч о могућем деловању група повезаних са радикалним исламистима, а сигурно је да је и због однса са Русијом интересантна комуникација домаћих политичара, рекао је изворк из Војнобезбедносне агенције.

Наводи се да су разговори државног врха Србије заштићени од прислушкивања споља, али да заштите нема за међудржавне разговоре.

Српске службе поседују систем заштите којим ометају слушање разговора који се воде на територији наше државе.

Функционери могу бити мање више безбрижни када је реч о покушајима служби које из иностранства настоје да их прислушкују.

Проблем је заштита разговора са саговорницима ван граница Србије, од чега нису заштићени ни функционери држава које много више новца улажу у безбедносне технологије.

Најбољи пример је канцеларка Ангела Меркел која је прислушкивана, а последњи покушај у низу заштите њене комуникације јесте специјални телефон са чипом прављен у Немачкој.

У БИА нису желели да коментаришу наводе о НСА, као ни да кажу имају ли сазнања о томе да је НСА од 2010, када је добијена дозвола за прикупљање поверљивих података, прислушкивала у Србији.

Иако на тржишту постоје телефони који криптују, односно шифрују разговоре, домаћи политичари их немају.

"Вашингтон пост" је објавио да је америчка Национална агенција за безбедност, судећи по најповерљивијим документима, била овлашћена да "пресреће комуникације" широм планете.

Извор: Курир
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВидовитаВанга

02.07.2014 15:04

Америка прислушкује све, мора јер стоји на стакленим ногама! Јер да нема тих информација, давно би се сасула у прашину. Америка једино не прислушкује владу Републике Српске, јер нема потреба. За све њене криминалне дјелатности знају сви врабци на гранама у Српској! Тако да нема баш никаве потребе, да би прислушкивали.

ОДГОВОРИТЕ