SAD prisluškuju razgovore srpskih političara

Srbija se zvanično našla na spisku zemalja čije razgovore prisluškuje američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA).

Svijet 02.07.2014 | 07:31
SAD prisluškuju razgovore srpskih političara

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnsa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je izvork iz Vojnobezbednosne agencije.

Navodi se da su razgovori državnog vrha Srbije zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali da zaštite nema za međudržavne razgovore.

Srpske službe poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države.

Funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju.

Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Najbolji primer je kancelarka Angela Merkel koja je prisluškivana, a poslednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Nemačkoj.

U BIA nisu želeli da komentarišu navode o NSA, kao ni da kažu imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobijena dozvola za prikupljanje poverljivih podataka, prisluškivala u Srbiji.

Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptuju, odnosno šifruju razgovore, domaći političari ih nemaju.

"Vašington post" je objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbednost, sudeći po najpoverljivijim dokumentima, bila ovlašćena da "presreće komunikacije" širom planete.

Izvor: Kurir
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VidovitaVanga

02.07.2014 17:04

Amerika prisluškuje sve, mora jer stoji na staklenim nogama! Jer da nema tih informacija, davno bi se sasula u prašinu. Amerika jedino ne prisluškuje vladu Republike Srpske, jer nema potreba. Za sve njene kriminalne djelatnosti znaju svi vrabci na granama u Srpskoj! Tako da nema baš nikave potrebe, da bi prisluškivali.

ODGOVORITE