Електронске картице поплављени могу користити у 183 фирме

Привредна комора РС доставила је јуче Министарству финансија РС списак од 183 привредна субјекта која су изразила спремност да с поплављеним становништвом послују преко електронских картица које ће додјељивати Влада РС.

Република Српска 02.07.2014 | 17:38
Електронске картице поплављени могу користити у 183 фирме

На списку, који се налази на званичној интернет страници Коморе, су предузећа која се баве производњом и прометом грађевинског материјала и материјала за инсталације, намјештаја и техничких уређаја у домаћинству, столарије, керамике и друге робе са већ утврђеног списка која се може купити електронском картицом.

"С обзиром на то да пријаве и даље континуирано стижу, Привредна комора РС сматра да би у наредним данима требало оставити могућност за допуну листе привредних субјеката, а очекујемо да нам се јаве и комунална предузећа", казао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Иначе, најбољу понуду поплављени грађани имаће у Бањалуци и Бијељини, с обзиром на то да се у њима налази највећи број предузећа са списка, а заинтересованост су показале и фирме из Добоја и Шамца, тако да ће грађани из ова два поплављена града лакше и брже моћи доћи до потрепштина за обнову.

Са друге стране, домаћим предузећима са списка отворена је прилика за зараду и профит, с обзиром на то да ће се борити за дио колача тешког 150 милиона марака, колико је планирано да се пусти у оптицај преко електронских картица.

Горан Радивојац, економски аналитичар, каже како ће од опредјељења грађана да ли да купе намјештај, грађевински материјал или нешто треће зависити колико ће неко предузеће да заради, као и колико ће новца са ваучера грађани уопште искористити.

За потенцијалне проблеме с којима би се привредници могли суочити он види плаћање ПДВ-а без одлагања, као и чекање на наплату.

"На почетку и у прелазном периоду предузећа са списка ће бити изложена додатном финансијском напрезању због ПДВ-а који се мора платити одмах по реализацији робе, а новац ће морати чекати", казао је Радивојац.

Како је оцијенио, овај начин пословања је облик кооперације између произвођача и крајњих потрошача, тако да неће бити слободног тржишта, јер је списак предузећа ограничен.

Према његовим ријечима, идеја помоћи поплављенима путем ваучер методе била је једино могуће рјешење у ситуацији насталој након поплава, јер су у томе свој интерес пронашли како привредници, тако и становништво, а посебно јавни сектор.

"Јавни сектор не располаже готовим новцем, јер би у супротном поплављенима уплатили на текуће рачуне по 5.000 марака", казао је Радивојац.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

поплављен

02.07.2014 06:04

јавни сектор не располазе готовим новцем како да располазе кад сте на време покрали

ОДГОВОРИТЕ
Name

мјог

02.07.2014 06:58

Картице се морају користити у 183 Бајине фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

02.07.2014 07:29

Лично да сам приватник ја не бих вјеровао власти да ће ми дати новац и тешко бих се усудио давати робу на вересију, или на неко чекање на наплату?Част свакоме вересије никоме, па ни Влади републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

02.07.2014 07:31

Хрватска преко Црвеног крста даје око 500 еура,ово је јос доказ висе да смо ми стабилнији,економски јаци ма ми смо најјаци ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

02.07.2014 08:38

Ја имам малу фирму и не знам хоће ли ми Швабо од којег набављам робу признат плаћање преко картице!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

02.07.2014 10:19

Предузеца неце добити гаранцију да це им се роба платити,па је неце ни дати.Појавице се "дилери" који це откупљивати вауцере по багателној цијени.Ово су врхунски преваранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

02.07.2014 11:04

Сваки Србин који на изборима гласа за СНСД може одмах да оде на психијатрију. Начин на који се ова листа прави, наплата новца и плаћање ПДВ-а на продату робу, харач (по 1.5% од запосленог и од послодавца), а истовремено несмањење трошкова државног апарата показује да је ненародној власти СНСД-а и коалиционих странака стало само до себе, да је поврх тога и криминална и да јој је мјесто иза решетака а не (поново) у фотељама. Наравно, ако Срби који ово читају имају користи од СНСД-а, нека и даље бирају оне који пљачкају њих и њихову дјецу и уништавају им садашњост и будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

02.07.2014 13:12

Подрзавам и владу и владине одлуке да сто прије добију паре,медју којима сам и ја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

водени

17.07.2014 14:22

Ово је јос једна превара и лаз.

ОДГОВОРИТЕ