Elektronske kartice poplavljeni mogu koristiti u 183 firme

Privredna komora RS dostavila je juče Ministarstvu finansija RS spisak od 183 privredna subjekta koja su izrazila spremnost da s poplavljenim stanovništvom posluju preko elektronskih kartica koje će dodjeljivati Vlada RS.

Republika Srpska 02.07.2014 | 17:38
Elektronske kartice poplavljeni mogu koristiti u 183 firme

Na spisku, koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici Komore, su preduzeća koja se bave proizvodnjom i prometom građevinskog materijala i materijala za instalacije, namještaja i tehničkih uređaja u domaćinstvu, stolarije, keramike i druge robe sa već utvrđenog spiska koja se može kupiti elektronskom karticom.

"S obzirom na to da prijave i dalje kontinuirano stižu, Privredna komora RS smatra da bi u narednim danima trebalo ostaviti mogućnost za dopunu liste privrednih subjekata, a očekujemo da nam se jave i komunalna preduzeća", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Inače, najbolju ponudu poplavljeni građani imaće u Banjaluci i Bijeljini, s obzirom na to da se u njima nalazi najveći broj preduzeća sa spiska, a zainteresovanost su pokazale i firme iz Doboja i Šamca, tako da će građani iz ova dva poplavljena grada lakše i brže moći doći do potrepština za obnovu.

Sa druge strane, domaćim preduzećima sa spiska otvorena je prilika za zaradu i profit, s obzirom na to da će se boriti za dio kolača teškog 150 miliona maraka, koliko je planirano da se pusti u opticaj preko elektronskih kartica.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, kaže kako će od opredjeljenja građana da li da kupe namještaj, građevinski materijal ili nešto treće zavisiti koliko će neko preduzeće da zaradi, kao i koliko će novca sa vaučera građani uopšte iskoristiti.

Za potencijalne probleme s kojima bi se privrednici mogli suočiti on vidi plaćanje PDV-a bez odlaganja, kao i čekanje na naplatu.

"Na početku i u prelaznom periodu preduzeća sa spiska će biti izložena dodatnom finansijskom naprezanju zbog PDV-a koji se mora platiti odmah po realizaciji robe, a novac će morati čekati", kazao je Radivojac.

Kako je ocijenio, ovaj način poslovanja je oblik kooperacije između proizvođača i krajnjih potrošača, tako da neće biti slobodnog tržišta, jer je spisak preduzeća ograničen.

Prema njegovim riječima, ideja pomoći poplavljenima putem vaučer metode bila je jedino moguće rješenje u situaciji nastaloj nakon poplava, jer su u tome svoj interes pronašli kako privrednici, tako i stanovništvo, a posebno javni sektor.

"Javni sektor ne raspolaže gotovim novcem, jer bi u suprotnom poplavljenima uplatili na tekuće račune po 5.000 maraka", kazao je Radivojac.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

poplavljen

02.07.2014 06:04

javni sektor ne raspolaze gotovim novcem kako da raspolaze kad ste na vreme pokrali

ODGOVORITE
Name

mjog

02.07.2014 06:58

Kartice se moraju koristiti u 183 Bajine firme.

ODGOVORITE
Name

xxl

02.07.2014 07:29

Lično da sam privatnik ja ne bih vjerovao vlasti da će mi dati novac i teško bih se usudio davati robu na veresiju, ili na neko čekanje na naplatu?Čast svakome veresije nikome, pa ni Vladi republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

02.07.2014 07:31

Hrvatska preko Crvenog krsta daje oko 500 eura,ovo je jos dokaz vise da smo mi stabilniji,ekonomski jaci ma mi smo najjaci ha ha ha

ODGOVORITE
Name

boss

02.07.2014 08:38

Ja imam malu firmu i ne znam hoće li mi Švabo od kojeg nabavljam robu priznat plaćanje preko kartice!!!!

ODGOVORITE
Name

Aco

02.07.2014 10:19

Preduzeca nece dobiti garanciju da ce im se roba platiti,pa je nece ni dati.Pojavice se "dileri" koji ce otkupljivati vaucere po bagatelnoj cijeni.Ovo su vrhunski prevaranti.

ODGOVORITE
Name

Srbi

02.07.2014 11:04

Svaki Srbin koji na izborima glasa za SNSD može odmah da ode na psihijatriju. Način na koji se ova lista pravi, naplata novca i plaćanje PDV-a na prodatu robu, harač (po 1.5% od zaposlenog i od poslodavca), a istovremeno nesmanjenje troškova državnog aparata pokazuje da je nenarodnoj vlasti SNSD-a i koalicionih stranaka stalo samo do sebe, da je povrh toga i kriminalna i da joj je mjesto iza rešetaka a ne (ponovo) u foteljama. Naravno, ako Srbi koji ovo čitaju imaju koristi od SNSD-a, neka i dalje biraju one koji pljačkaju njih i njihovu djecu i uništavaju im sadašnjost i budućnost.

ODGOVORITE
Name

gojsovac

02.07.2014 13:12

Podrzavam i vladu i vladine odluke da sto prije dobiju pare,medju kojima sam i ja..

ODGOVORITE
Name

vodeni

17.07.2014 14:22

Ovo je jos jedna prevara i laz.

ODGOVORITE