БиХ добија 517 милиона КМ кредита

Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је кредит од 100 милиона долара, или око 143 милиона КМ, за пројекат хитног опоравка Босне и Херцеговине од катастрофалних поплава.

Босна и Херцеговина 01.07.2014 | 22:38
БиХ добија 517 милиона КМ кредита

Информација је данас саопштена из Свјетске банке, чиме су потврђена сазнања "Независних", које су 17. јуна најавиле овакав развој догађаја.

Из Свјетске банке, очекивано, наводе да ће овај пројекат бити усмјерен на подручја најтеже погођена разорним поплавама.

"Циљ је покривање хитних потреба и обнављање функционалности инфраструктуре битне за јавне услуге и економски опоравак у захваћеним подручјима, након најтежих поплава које су погодиле земљу од када се води евиденција", истакли су из Свјетске банке.

Лаура Так, потпредсједник Свјетске банке за Европу и централну Азију, прецизирала је да ће пројектом хитног опоравка од поплава бити финансирана кључна роба, као што су увоз горива и струје, те реконструкција локалне инфраструктуре.

"Овај непосредни одговор, заједно с пројектом заштите од плављења Дрине, подржаће економски опоравак у захваћеним подручјима и помоћи ће да се економски раст БиХ врати на ниво прије поплава", сматра Такова.

Иначе, овај новчани трансфер припремљен је у рекордном року у свјетлу тешке ситуације у БиХ, а биће финансиран из средстава Програма за одговор на кризу Међународне асоцијације за развој.

Иначе, прелиминарне процјене показују да је ова катастрофа узроковала огромну штету бх. економији и привреди, али и домаћинствима, јер су страдали стамбени објекти, транспорт и инфраструктура, као и пољопривреда и енергетика.

Како наводе из Свјетске банке, овај кредит ће стога пружити и подршку за текуће активности влада у правцу економског опоравка, нарочито у пољопривредном сектору.

Иначе, осим овог пројекта, Свјетска банка је активна и на још неколико поља с циљем пружања свеобухватног пакета подршке у опоравку и обнови земље која је претрпјела једну од највећих катастрофа икада.

Тако је у току разматрање реструктурирања и других постојећих пројеката из свог портфеља у БиХ, који тренутно укључује 14 активних пројеката, вриједности 578,5 милиона долара.

Истовремено и Међународни монетарни фонд (ММФ) нашој земљи је одобрио седму и осму траншу по четвртом стендбај аранжману, у склопу које је трансферисана и помоћ за опоравак од поплава - укупно 191,4 милиона евра, или око 374,36 милиона КМ, потврдио је Анте Крајина, федерални министар финансија.

Као што је познато, расподјела средстава по редовном кредиту врши се у односу 2:1, односно Федерација добија двије трећине, а Република Српска једну.

У вези са додатним задужењем за опоравак од поплава и санирања посљедица, БиХ ће добити укупно око 95,7 милиона евра, или око 187,2 милиона КМ.

Од тога Брчко дистрикту иде два одсто, а РС и Федерација БиХ остатак дијеле по 49 одсто, што је, како је рекао Крајина, око 92 милиона марака по ентитету.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, изјавио је да су средства Међународног монетарног фонда добродошла, "имајући у виду да су поплаве битно смањиле буџетске приходе".

Додик је рекао да ће средства ММФ-а обезбиједити ликвидност буџетског система, те да су намјенска и да ће бити потрошена за подршку институцијама и буџету РС.

"Она ће свакако бити и један 'бајпас' за оно што нас чека, а то је већ раније договорена кредитна линија с Руском Федерацијом, а чија је процедура у току пред руским органима", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска би од седме и осме транше ММФ-а требало да добије 33 одсто од укупно одобрених средстава.

Он каже да однос с ММФ-ом на почетку године није обећавао сарадњу током ове ни наредних година, али да су поплаве несумњиво олакшале ситуацију, па је постало могуће постићи неки аранжман.

Додик је напоменуо да ће 16. јула бити одржана донаторска конференција на којој ће бити обезбијеђен дио новца за санацију штете од поплава.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПЕРА

01.07.2014 20:05

ДАЈТЕ ТО БАЈИ НА РАЦУН,ОН ЗНА СТА С ТИМ ПАРАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нафташ

01.07.2014 20:13

Која иронија,Запад Баји спасава дупе до октобра,а он трабуња о Руском кредиту

ОДГОВОРИТЕ
Name

празно

01.07.2014 20:17

кредит за санацију значи имас нулу + кредит си дузан који нам дају-санација значи обнављање на почетни полозај пре поплава дакле нула

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

01.07.2014 21:05

Овај народ никад није имао таквог криминалца за председника

ОДГОВОРИТЕ