Недостатак обртног капитала проблем за привреднике

Највећи проблеми малих и средњих предузећа у Републици Српској су недостатак обртног капитала и тржишта, а врло често и недостатак квалификоване радне снаге, изјавио је данас директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић.

Република Српска 01.07.2014 | 14:19
Недостатак обртног капитала проблем за привреднике

Ђукић је навео да Агенција у погледу недостатка квалификоване радне снаге проводи неколико пројеката са међународним донаторима.

Пројекте субвенционисања запошљавања радника проводи и Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, те привредним субјектима пружа помоћ у добијању стандарда "ИСО 9001" и других сертификација.

Помоћник министра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Зоран Савић навео је да је 359 предузећа у посљедњих шест година добило донације од Владе Српске за стандард "ИСО".

"Износ је око 2.452.00 КМ", рекао је Савић новинарима након уводног обраћања на састанку који су ресорно министарство и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовали са представницима локалних развојних агенција и одјељења за привреду у локалним заједницама.

Савић је додао да Влада Републике Српске помаже развој малих и средњих предузећа субвенционисањем запошљавања, усклађивањем закона са европским, чиме се отвара могућност за стране инвестиције.

"Циљ Министарства је да у сарадњи са свим институцијама Републике Српске створи најповољније услове за развој малих и средњих предузећа, као и комплетне привреде Српске", истакао је Савић.

Начелник Одјељења за привреду општине Шамац Милан Симић подсјетио је да је у овој локалној заједници у мају поплављено више од 4.000 домаћинстава и привредних субјеката, од чега 1.200 пољопривредних домаћинстава.

"Штета у пољопривреди износи више од 15 милиона КМ. Више од 250 привредних субјеката било је потпуно у води и ту је процијењена штета више од 35 милиона КМ", навео је Симић.

Он је напоменуо да је општина Шамац упутила Влади приједлоге за подстицај задржавања броја запослених, с обзиром да је већ 50 привредних субјеката поднијело захтјев за привремени прекид дјелатности и актуелно је отпуштање радника.

"То ће за општину Шамац бити катастрофа. Очекујемо да ће у наредних мјесец дана бити више од 1.000 одјављених радника у Пореској управи. То је епилог и посљедица ове поплаве", закључио је Симић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић није, као што је било најављено, присуствовао састанку због обавеза на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар