Nedostatak obrtnog kapitala problem za privrednike

Najveći problemi malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj su nedostatak obrtnog kapitala i tržišta, a vrlo često i nedostatak kvalifikovane radne snage, izjavio je danas direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

Republika Srpska 01.07.2014 | 14:19
Nedostatak obrtnog kapitala problem za privrednike

Đukić je naveo da Agencija u pogledu nedostatka kvalifikovane radne snage provodi nekoliko projekata sa međunarodnim donatorima.

Projekte subvencionisanja zapošljavanja radnika provodi i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, te privrednim subjektima pruža pomoć u dobijanju standarda "ISO 9001" i drugih sertifikacija.

Pomoćnik ministra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Zoran Savić naveo je da je 359 preduzeća u posljednjih šest godina dobilo donacije od Vlade Srpske za standard "ISO".

"Iznos je oko 2.452.00 KM", rekao je Savić novinarima nakon uvodnog obraćanja na sastanku koji su resorno ministarstvo i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovali sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i odjeljenja za privredu u lokalnim zajednicama.

Savić je dodao da Vlada Republike Srpske pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća subvencionisanjem zapošljavanja, usklađivanjem zakona sa evropskim, čime se otvara mogućnost za strane investicije.

"Cilj Ministarstva je da u saradnji sa svim institucijama Republike Srpske stvori najpovoljnije uslove za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i kompletne privrede Srpske", istakao je Savić.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Šamac Milan Simić podsjetio je da je u ovoj lokalnoj zajednici u maju poplavljeno više od 4.000 domaćinstava i privrednih subjekata, od čega 1.200 poljoprivrednih domaćinstava.

"Šteta u poljoprivredi iznosi više od 15 miliona KM. Više od 250 privrednih subjekata bilo je potpuno u vodi i tu je procijenjena šteta više od 35 miliona KM", naveo je Simić.

On je napomenuo da je opština Šamac uputila Vladi prijedloge za podsticaj zadržavanja broja zaposlenih, s obzirom da je već 50 privrednih subjekata podnijelo zahtjev za privremeni prekid djelatnosti i aktuelno je otpuštanje radnika.

"To će za opštinu Šamac biti katastrofa. Očekujemo da će u narednih mjesec dana biti više od 1.000 odjavljenih radnika u Poreskoj upravi. To je epilog i posljedica ove poplave", zaključio je Simić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević nije, kao što je bilo najavljeno, prisustvovao sastanku zbog obaveza na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar