Важећи пасоши и послије 1. октобра

Босна и Херцеговина од 1. октобра почиње са издавањем треће генерације биометријских пасоша тзв. САЦ пасоша.

Босна и Херцеговина 30.06.2014 | 13:20
Важећи пасоши и послије 1. октобра

Тренутно код грађана три врсте важећих пасоша: два биометријска са роком важења на пет издатих од 15. октобра до аугуста 2013. и десет година који су се почели издавати од у другој половини прошле године, а у октобру истичу и посљедњи пасоши који нису биометријски, а још су валидни.

Грађани Босне и Херцеговине неће морати одмах замијенити важеће биометријске путне исправе - пасоше новим, већ ће се то вршити сукцесивно по њиховом истицању, потврдила је за Анадолу Агенцy (АА) Амила Опардија, портпарол Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ.

Наиме, информација да ће Босна и Херцеговина од 1. октобра почети са издавањем треће генерације биометријских пасоша (тзв. САЦ пасоши) данас је ужарила телефонске линије ИДДЕЕА, али и МУП-ова од позива грађана који се интересирају о чему се ради, односно да ли ће поновно морати мијењати своје путне исправе, а посебно да ли ће бити угрожен безвизни режим путовања у ЕУ.

Све је изазвало саопштење ИДДЕЕА од петка, 27. јуна у којем је наведено да све земље чланице ЕУ имају обавезу да до 01. децембра 2014. године уведу трећу генерацију биометријских пасоша (тзв. САЦ пасоши). Увођење треће генерације пасоша морају да изврше и земље које имају безвизни режим са ЕУ.

"У Мадриду је одржана међународна ИЦАО конференција на којој је вршено тестирање пасоша треће генерације. Међу укупно 18 земаља које су извршиле тестирање, једине земље које су присуствовале тестирању, а нису земље чланице ЕУ су: Јапан, Аустралија и Босна и Херцеговина. Сходно резултатима тестова, Босна и Херцеговина је спремна да најкасније до 1. октобра 2014 године почне са издавањем ових пасоша, што је два мјесеца прије рока постављеног за земље чланице ЕУ", наведено је из ИДДЕЕА.

Подсјетили су да је БиХ на вријеме почела увођење и друге генерације пасоша (тзв. ЕАЦ), чиме је показано да је успостављен технички одржив развој система докумената у БиХ.

Интересантно је да тренутно у Босни и Херцеговини вриједе три врсте пасоша: два биометријска један са периодом важења на пет година чије је издавање почело 15. октобра 2009. до аугуста 2013. од када су на основу измјена и допуна Закона о путним исправама почели да се издају биометријски пасоши на десет година.

Истовремено октобра 2014. истичу и посљедњи важечи пасоши БиХ који нису биометријски, а који су још увијек у посједу бх. грађана. за путовање са овим пасошима у земље ЕУ, односно Сцхенгена потребно је осигурати визу. Без визе са тим пасошем може се путовати у Србију, Црну Гору, Македонију, Албанију, Турску...

Босна и Херцеговина је након самосталности 1992. до сада у четири наврата мијењала изгледе својих путнихе исправа: у ратном периоду и непосредно након њега издавали су се пасоши са љиљанима који су важили по двије године, након чега је почело издавање пасоша БиХ на којим су биле ознаке босанскохерцеговачких ентитета, да би након тога почело издавање путних исправа са грбом БиХ. Њихово важење је било помјерено на пет година.  

У октобру 2009. почело је издавање биометријских путних исправа са роком важења на пет година, а након аугуста 2013. њихов рок важења помјерен је на десет година.
 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

xxл

30.06.2014 11:23

"Намет на вилајет"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

30.06.2014 11:53

Ја извадио у јулу прошле године и важи ми пет година, супруга такодје, коштао нас исто као и оне који су мјесец дана касније добили пасоше и вриједе им дупло дуже!? Молим правнике да ми дају савјет: имам ли могућност тражити бесплатно продужење још пет година или замјену са 50% цијене или сл. Очигледно је ријеч о дискриминацији, добио сам за исту цијену 50% мање вриједности од оних који су неколико дана касније добили робу(пасош). А нисам обавијештен о тој повољности? Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

30.06.2014 12:32

Дејанпд? Јесте дискриминација и можеш поднијети захтјев према ИДДЕЕА.Можеш и тужити, само шугаво је то све.Кад не поштују пресуде Европског суда за људска права (пресуда Сејдић-Финци), онда ти је јасно с каквом бандом имаш посла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.06.2014 12:37

Питање свих питања .Јел Шпира носилац активности штампања пасоша .Да ли је већ позната штапарија која треба да уради посао .Који је по реду ово пасош .Сада иду и саобраћајне возачке личне ,здравствене

ОДГОВОРИТЕ
Name

лошасрећа

30.06.2014 12:43

@дејанпд Добро си рекао, ради се о дискриминацији...вјероватно што си Србин...:( Ма дај...каква дискриминација...само си лоше среће..

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

30.06.2014 16:54

Јадан народ са васим пасосима докле цете да их мјењате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

30.06.2014 20:22

@неле "Све је изазвало саопштење ИДДЕЕА од петка, 27. јуна у којем је наведено да све земље чланице ЕУ имају обавезу да до 01. децембра 2014. године уведу трећу генерацију биометријских пасоша (тзв. САЦ пасоши). Увођење треће генерације пасоша морају да изврше и земље које имају безвизни режим са ЕУ." Паметном доста.Није у питању само промјена пасоша у БиХ него и остале Европске земље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста Пљачке

30.06.2014 23:40

Ко може одма нек узима страни пасош па нек онда праве И мјењају колико хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прашко

01.07.2014 04:51

Ебо вас тај пасош кад га свака животиња може имати

ОДГОВОРИТЕ