Važeći pasoši i poslije 1. oktobra

Bosna i Hercegovina od 1. oktobra počinje sa izdavanjem treće generacije biometrijskih pasoša tzv. SAC pasoša.

Bosna i Hercegovina 30.06.2014 | 13:20
Važeći pasoši i poslije 1. oktobra

Trenutno kod građana tri vrste važećih pasoša: dva biometrijska sa rokom važenja na pet izdatih od 15. oktobra do augusta 2013. i deset godina koji su se počeli izdavati od u drugoj polovini prošle godine, a u oktobru ističu i posljednji pasoši koji nisu biometrijski, a još su validni.

Građani Bosne i Hercegovine neće morati odmah zamijeniti važeće biometrijske putne isprave - pasoše novim, već će se to vršiti sukcesivno po njihovom isticanju, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Naime, informacija da će Bosna i Hercegovina od 1. oktobra početi sa izdavanjem treće generacije biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši) danas je užarila telefonske linije IDDEEA, ali i MUP-ova od poziva građana koji se interesiraju o čemu se radi, odnosno da li će ponovno morati mijenjati svoje putne isprave, a posebno da li će biti ugrožen bezvizni režim putovanja u EU.

Sve je izazvalo saopštenje IDDEEA od petka, 27. juna u kojem je navedeno da sve zemlje članice EU imaju obavezu da do 01. decembra 2014. godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU.

"U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje pasoša treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su prisustvovale testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina. Shodno rezultatima testova, Bosna i Hercegovina je spremna da najkasnije do 1. oktobra 2014 godine počne sa izdavanjem ovih pasoša, što je dva mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU", navedeno je iz IDDEEA.

Podsjetili su da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije pasoša (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sistema dokumenata u BiH.

Interesantno je da trenutno u Bosni i Hercegovini vrijede tri vrste pasoša: dva biometrijska jedan sa periodom važenja na pet godina čije je izdavanje počelo 15. oktobra 2009. do augusta 2013. od kada su na osnovu izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama počeli da se izdaju biometrijski pasoši na deset godina.

Istovremeno oktobra 2014. ističu i posljednji važeči pasoši BiH koji nisu biometrijski, a koji su još uvijek u posjedu bh. građana. za putovanje sa ovim pasošima u zemlje EU, odnosno Schengena potrebno je osigurati vizu. Bez vize sa tim pasošem može se putovati u Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Tursku...

Bosna i Hercegovina je nakon samostalnosti 1992. do sada u četiri navrata mijenjala izglede svojih putnihe isprava: u ratnom periodu i neposredno nakon njega izdavali su se pasoši sa ljiljanima koji su važili po dvije godine, nakon čega je počelo izdavanje pasoša BiH na kojim su bile oznake bosanskohercegovačkih entiteta, da bi nakon toga počelo izdavanje putnih isprava sa grbom BiH. Njihovo važenje je bilo pomjereno na pet godina.  

U oktobru 2009. počelo je izdavanje biometrijskih putnih isprava sa rokom važenja na pet godina, a nakon augusta 2013. njihov rok važenja pomjeren je na deset godina.
 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

xxl

30.06.2014 13:23

"Namet na vilajet"!

ODGOVORITE
Name

dejanpd

30.06.2014 13:53

Ja izvadio u julu prošle godine i važi mi pet godina, supruga takodje, koštao nas isto kao i one koji su mjesec dana kasnije dobili pasoše i vrijede im duplo duže!? Molim pravnike da mi daju savjet: imam li mogućnost tražiti besplatno produženje još pet godina ili zamjenu sa 50% cijene ili sl. Očigledno je riječ o diskriminaciji, dobio sam za istu cijenu 50% manje vrijednosti od onih koji su nekoliko dana kasnije dobili robu(pasoš). A nisam obaviješten o toj povoljnosti? Hvala

ODGOVORITE
Name

xxl

30.06.2014 14:32

Dejanpd? Jeste diskriminacija i možeš podnijeti zahtjev prema IDDEEA.Možeš i tužiti, samo šugavo je to sve.Kad ne poštuju presude Evropskog suda za ljudska prava (presuda Sejdić-Finci), onda ti je jasno s kakvom bandom imaš posla?

ODGOVORITE
Name

Miki

30.06.2014 14:37

Pitanje svih pitanja .Jel Špira nosilac aktivnosti štampanja pasoša .Da li je već poznata štaparija koja treba da uradi posao .Koji je po redu ovo pasoš .Sada idu i saobraćajne vozačke lične ,zdravstvene

ODGOVORITE
Name

lošasreća

30.06.2014 14:43

@dejanpd Dobro si rekao, radi se o diskriminaciji...vjerovatno što si Srbin...:( Ma daj...kakva diskriminacija...samo si loše sreće..

ODGOVORITE
Name

nele

30.06.2014 18:54

Jadan narod sa vasim pasosima dokle cete da ih mjenjate.

ODGOVORITE
Name

MiraISa

30.06.2014 22:22

@nele "Sve je izazvalo saopštenje IDDEEA od petka, 27. juna u kojem je navedeno da sve zemlje članice EU imaju obavezu da do 01. decembra 2014. godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU." Pametnom dosta.Nije u pitanju samo promjena pasoša u BiH nego i ostale Evropske zemlje...

ODGOVORITE
Name

Dosta Pljačke

01.07.2014 01:40

Ko može odma nek uzima strani pasoš pa nek onda prave I mjenjaju koliko hoće.

ODGOVORITE
Name

Praško

01.07.2014 06:51

Ebo vas taj pasoš kad ga svaka životinja može imati

ODGOVORITE