Корупција разара БиХ

Корупција убија иницијативу и улагања у привреду БиХ, а борба против ње захтијева стриктније придржавање владавине права и дубоку реформу јавне управе.

Босна и Херцеговина 30.06.2014 | 08:40
Корупција разара БиХ

Дубоко укоријењена корупција је препрека одрживом развоју у Босни и Херцеговини и једна од главних баријера за инвестиције, економски напредак и европске интеграције. Она је, стога, и један од највећих друштвено-економских изазова, с којима се одлучно морају ухватити у коштац сви сегменти друштва.

"Корупција убија иницијативу и улагања у привреду Босне и Херцеговине. Борба против корупције захтијева стриктније придржавање владавине права (полиција, тужиоци и судије) и дубоку реформу јавне управе", рекао је учесницима Форума за просперитет и запошљавање амбасадор Петер Соренсен, шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ.

"ЕУ ће дати политичку подршку и смјернице властима БиХ у оквиру структуралног дијалога о правосуђу и владавини права. Такође ће осигурати помоћ у сарадњи с локалним партнерима у детаљном мапирању парафискалних намета и других трошкова и дозвола са циљем обезбјеђења веће транспарентности. У актуелну ревизију Стратегије за борбу против корупције треба да буду укључене све институције, грађанско друштво и академска заједница", додао је у свом обраћању амбасадор Соренсен.

На форуму одржаном у мају 2014. о проблемима и могућим начинима дјеловања против корупције расправљали су стручњаци и представници међународне заједнице на радионици "Економска корупција и привилегије", коју је организовала Европска комисија.

Жан-Ерик Паке, директор Дирекције за проширење ЕУ за Албанију, БиХ, Косово* и Србију, рекао је како је БиХ, према индексу перцепције корупције "Транспаренцy Интернатионала", најлошије рангирана од свих земаља бивше Југославије.

Томе доприноси компликована правна и институционална структура БиХ, с високим парафискалним порезима и регулативама којима недостаје транспарентности, што ствара окружење погодно за ширење корупције.
Поред тога, проблем представља и чињеница да велики број људи и компанија сматра да је лакше прихватити корупцију као дио живота и "трошак пословања".

Међутим, чак 40 посто учесника у анкетама "Транспаренцy Интернатионала" сврстава корупцију међу главне препреке одрживом развоју.

"У овом региону корупција је рангирана као трећа главна препрека пословању и инвестицијама јер повећава непредвиђене трошкове пословања", рекао је Паке у извјештају с радионице форума и додао: "Осим тога, корупција је и главна препрека за директне стране инвестиције, као и инвестиције дијаспоре. Тако је око 5,5 посто инвеститора у прошлој години одлучило да не улази у велике инвестиције, највише ради подмићивања које је неопходно да би се дошло до разлитичитих дозвола."

Паке је нагласио како корупција успорава економски развој, економски раст и ефикасну имплементацију јавне политике. Ефикасно рјешење овог проблема било би успостављање владавине права, што би могло покренути директне стране инвестиције.

Антикорупцијске мјере које су подржане у извјештају радионице укључују сљедеће:- Ревизија Стратегије за борбу против корупције мора бити проведена са свим учесницима у процесу - институције, грађанско друштво, академско друштво, медији. Стратегија треба да промовише холистички приступ: превенцију и репресију, те идентификовати приоритете, посебно у смислу провођења.

- Прихватање Закона о јавним набавкама и његова имплементација у потпуности.

Предложено је, такође, да међународна заједница сарађује с локалним актерима (попут Вијећа за стране инвестиције) како би се извршило свеобухватно мапирање парафискалних накнада, других трошкова и дозвола у циљу побољшања транспарентности. Мапирање треба да буде доступно јавности како би се осигурала транспарентност процеса.

Такође је важно обновити фокус о томе шта Босна и Херцеговина треба да уради у овој области како би се придружила ЕУ, а антикорупцијске праксе које подржавају реформе треба да добију политичку подршку и упуте кроз структурални дијалог о правосуђу и владавини права.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Котор Варош

30.06.2014 08:13

Идејни творац корупције у Републици Српској под заштитом ове државе и бивше УДБЕ је Џери Селман који се обогатио злоупотребом разних државних функција у задњих 10-ак година...ЖАЛОСНО ЗА ПОШТЕНЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ