На данашњи дан: Пеле и Марадона подигли трофеј!

Њих двојица никада неће престати да себе називају најбољим фудбалером свих времена. Обојица су подизали трофеј намењен шампиону света. И Пеле и Марадона по томе памте 29. јун.

Фудбал 29.06.2014 | 13:35
На данашњи дан: Пеле и Марадона подигли трофеј!

Баш на овај дан Пеле је са два гола у финалу помогао Бразилцима да освоје титулу на Мундијалу одржаном 1958, а Марадона је трофеј светског првака подиграо управо 29. јуна и то 1986.

Тада само 17-годишњак, славни бразилски фудбалер је на шампионату у Шведској пре 52 године заблистао онда када је било најважније. У самој завршници. Едисон Арантес до Насцименто није добио шансу све до последњег меча прелиминарне фазе, а у мондијалском дебију није постигао гол иако је СССР савладан са 2:0.

Већ у четвртфиналу јединим поготком на мечу пресудио је Велсу, три је дао Французима у полуфиналу (5:2), а два Швеђанима у мечу за трофеј (5:2).

Тачно 28 година касније пехар се нашао у рукама Марадоне. Тог 29. јуна 1986. најпознатији аргентински фудбалер свих времена крунисао је сјајне партије на турниру у Мексику асистенцијом за коначних 3:2 против Западне Немачке.

Марадона је најпре био најбољи играч у победи над Јужном Корејом од 3:1, постигао је гол у ремију са Италијом (1:1), а после 2:0 против Бугарске "гаучоси" су отишли у осмину финала. Уз поништен гол Марадоне "минималцем" је савладан актуелни првак Јужне Америке, Уругвај, а затим је уследио легендарни меч са Енглеском у четвртфиналу. Марадона је постигао два гола за победу од 2:1, први уз помоћ "Божје руке" а други у чувеном продору са половине терена, а два поготка је дао и у тријумфу од 2:0 над Белгијом у полуфиналу.

У борби за титулу светског првака одржаној баш на овај дан Западни Немци су од 74. до 80. минута надокнадили заостатак од два гола разлике, а онда је Марадона идеално упослио Буручагу који је у завршници поставио коначних 3:2 за славље Аргентинаца и трофеј у њиховим рукама.

Коментари / 0

Оставите коментар