Na današnji dan: Pele i Maradona podigli trofej!

Njih dvojica nikada neće prestati da sebe nazivaju najboljim fudbalerom svih vremena. Obojica su podizali trofej namenjen šampionu sveta. I Pele i Maradona po tome pamte 29. jun.

Fudbal 29.06.2014 | 13:35
Na današnji dan: Pele i Maradona podigli trofej!

Baš na ovaj dan Pele je sa dva gola u finalu pomogao Brazilcima da osvoje titulu na Mundijalu održanom 1958, a Maradona je trofej svetskog prvaka podigrao upravo 29. juna i to 1986.

Tada samo 17-godišnjak, slavni brazilski fudbaler je na šampionatu u Švedskoj pre 52 godine zablistao onda kada je bilo najvažnije. U samoj završnici. Edison Arantes do Nascimento nije dobio šansu sve do poslednjeg meča preliminarne faze, a u mondijalskom debiju nije postigao gol iako je SSSR savladan sa 2:0.

Već u četvrtfinalu jedinim pogotkom na meču presudio je Velsu, tri je dao Francuzima u polufinalu (5:2), a dva Šveđanima u meču za trofej (5:2).

Tačno 28 godina kasnije pehar se našao u rukama Maradone. Tog 29. juna 1986. najpoznatiji argentinski fudbaler svih vremena krunisao je sjajne partije na turniru u Meksiku asistencijom za konačnih 3:2 protiv Zapadne Nemačke.

Maradona je najpre bio najbolji igrač u pobedi nad Južnom Korejom od 3:1, postigao je gol u remiju sa Italijom (1:1), a posle 2:0 protiv Bugarske "gaučosi" su otišli u osminu finala. Uz poništen gol Maradone "minimalcem" je savladan aktuelni prvak Južne Amerike, Urugvaj, a zatim je usledio legendarni meč sa Engleskom u četvrtfinalu. Maradona je postigao dva gola za pobedu od 2:1, prvi uz pomoć "Božje ruke" a drugi u čuvenom prodoru sa polovine terena, a dva pogotka je dao i u trijumfu od 2:0 nad Belgijom u polufinalu.

U borbi za titulu svetskog prvaka održanoj baš na ovaj dan Zapadni Nemci su od 74. do 80. minuta nadoknadili zaostatak od dva gola razlike, a onda je Maradona idealno uposlio Buručagu koji je u završnici postavio konačnih 3:2 za slavlje Argentinaca i trofej u njihovim rukama.

Komentari / 0

Ostavite komentar