Рамазан и Мундијал: Проблеми и последице

Фудбалери исламске вероисповести налазе се у великој дилеми пред старт "нокаут" фазе на Мундијалу.

Фудбал 29.06.2014 | 13:09
Рамазан и Мундијал: Проблеми и последице

Фубдбалери исламске вероисповести чији су се тимови квалификовали за други круг на Светском првенству у Бразилу, суочавају се с осетљивим питањем поста којим муслимани облежавају свети месец Рамазан.
Рамазански пост траје од зоре до сумрака, а питање "постити или не постити" најозбиљније погађа тим Алжира који у понедељак игра меч осмине финала Светског првенства меч са Немачком.

Муслимана, међутим, има и у тимовима Нигерије и Француске, и сви ће они морати да уравнотеже своја верска убеђења са могућим утицајем поста на њихову способност да играју фудбал како треба.

"Морамо то да расправимо међу собом", изјавио је алжирски играч Ђамел Месбах.

"Јасно је да је наша религија веома битна целом тиму, па ћемо о томе да причамо, да видимо како ћемо даље".

Атлетичари су се на Олимпијским играма 2012. године суочили са истом дилемом, и тада су многи тимови дозволили својим играчима да једу за време Рамазанског поста, како не би умањили снагу и издржљивост.

Спортисти су се искупљивали постом у неко друго време или су давали новац у хуманитарне сврхе.

Мада је целодневни пост током месец Рамазана обавезан за све муслимане, и чак представља један од пет стубова Ислама, од њега су изузете трудне жене, болесни, слаби и остарели људи.

Изузетак важи и за оне који путују или иду у рат, и управо се на њега позива већина атлетичара кад одлаже пост за подесније време.

Капитен Алжираца Маџид Бугера указивао је у изјавама домаћој штампи да је Рамазански пост изазов са којим се муслимански играчи у европским клубовима редовно сусрећу, и да је он лично, док је играо за Глазгов Ренџерсе, постио, али се трудио да му то не утиче на игру.

"Најтежа је ствар не дехидрирати, али то је у реду - време је овде добро", рекао је Бугера.

"Неки играчи ће да одложе пост за неко друго време, али ја мислим да ћу постити, у зависности од тога како се физички будем осећао", рекао је он.

Међутим, са верске стране гледишта, ствар је мало комплекснија. У Исламу, наиме, не постоји централна хијерархија као у католичкој цркви, па сваки имам може имати своје мишљење којем се верници покоравају у зависности од поштовања које имам ужива.

Шеф Алжирске асоцијације верских научника Мојамед Мекеркаб, на пример, сматра да је пост обавезан за све, па и за алжирске фудбалере.

"Они морају да посте, јер Алах је са онима који посте, а млади људи могу истовремено да посте и да играју", оценио је Мекеркаб, који одбацује могућност позивања на изузетак који важи за путнике.

Према његовим речима, поштеда важи само за путнике који трагају за знањем, иду да се лече или иду у џихад. Међутим, Високи исламски савет Алжира, који поставља влада, изашао је у сусрет играчима који желе да одложе пост.

Коментари / 0

Оставите коментар