Ramazan i Mundijal: Problemi i posledice

Fudbaleri islamske veroispovesti nalaze se u velikoj dilemi pred start "nokaut" faze na Mundijalu.

Fudbal 29.06.2014 | 13:09
Ramazan i Mundijal: Problemi i posledice

Fubdbaleri islamske veroispovesti čiji su se timovi kvalifikovali za drugi krug na Svetskom prvenstvu u Brazilu, suočavaju se s osetljivim pitanjem posta kojim muslimani obležavaju sveti mesec Ramazan.
Ramazanski post traje od zore do sumraka, a pitanje "postiti ili ne postiti" najozbiljnije pogađa tim Alžira koji u ponedeljak igra meč osmine finala Svetskog prvenstva meč sa Nemačkom.

Muslimana, međutim, ima i u timovima Nigerije i Francuske, i svi će oni morati da uravnoteže svoja verska ubeđenja sa mogućim uticajem posta na njihovu sposobnost da igraju fudbal kako treba.

"Moramo to da raspravimo među sobom", izjavio je alžirski igrač Đamel Mesbah.

"Jasno je da je naša religija veoma bitna celom timu, pa ćemo o tome da pričamo, da vidimo kako ćemo dalje".

Atletičari su se na Olimpijskim igrama 2012. godine suočili sa istom dilemom, i tada su mnogi timovi dozvolili svojim igračima da jedu za vreme Ramazanskog posta, kako ne bi umanjili snagu i izdržljivost.

Sportisti su se iskupljivali postom u neko drugo vreme ili su davali novac u humanitarne svrhe.

Mada je celodnevni post tokom mesec Ramazana obavezan za sve muslimane, i čak predstavlja jedan od pet stubova Islama, od njega su izuzete trudne žene, bolesni, slabi i ostareli ljudi.

Izuzetak važi i za one koji putuju ili idu u rat, i upravo se na njega poziva većina atletičara kad odlaže post za podesnije vreme.

Kapiten Alžiraca Madžid Bugera ukazivao je u izjavama domaćoj štampi da je Ramazanski post izazov sa kojim se muslimanski igrači u evropskim klubovima redovno susreću, i da je on lično, dok je igrao za Glazgov Rendžerse, postio, ali se trudio da mu to ne utiče na igru.

"Najteža je stvar ne dehidrirati, ali to je u redu - vreme je ovde dobro", rekao je Bugera.

"Neki igrači će da odlože post za neko drugo vreme, ali ja mislim da ću postiti, u zavisnosti od toga kako se fizički budem osećao", rekao je on.

Međutim, sa verske strane gledišta, stvar je malo kompleksnija. U Islamu, naime, ne postoji centralna hijerarhija kao u katoličkoj crkvi, pa svaki imam može imati svoje mišljenje kojem se vernici pokoravaju u zavisnosti od poštovanja koje imam uživa.

Šef Alžirske asocijacije verskih naučnika Mojamed Mekerkab, na primer, smatra da je post obavezan za sve, pa i za alžirske fudbalere.

"Oni moraju da poste, jer Alah je sa onima koji poste, a mladi ljudi mogu istovremeno da poste i da igraju", ocenio je Mekerkab, koji odbacuje mogućnost pozivanja na izuzetak koji važi za putnike.

Prema njegovim rečima, pošteda važi samo za putnike koji tragaju za znanjem, idu da se leče ili idu u džihad. Međutim, Visoki islamski savet Alžira, koji postavlja vlada, izašao je u susret igračima koji žele da odlože post.

Komentari / 0

Ostavite komentar