Ниже царине за конкурентност

Царинске стопе за увоз одређене робе из области обућарске, електро, металске, прехрамбене, хемијске и ауто-индустрије биће укинуте или смањене и важиће до краја ове године.

Босна и Херцеговина 28.06.2014 | 20:11
Ниже царине за конкурентност

Савјет министара донио је одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до краја 2014. године.

- Одлука, којом су обухваћене 34 тарифне ознаке, односи се на најмање 30.000 радника из области обућарске, електроничке, металске, ауто-индустрије,  прехрамбене  и  хемијске  индустрије. Очекивани ефекти њене примјене су стварање конкурентнијих производа  за   домаће  и  инострано  тржиште, повећање извоза и запошљавање - саопштено је из Савјета министара БиХ.

Ниже царине плаћаће се, између осталог, при увозу ђонова и других дијелова за обућу, електричних трансформатора, утикача и утичница, осигурача, силицијума...

Члан Извршног одбора Удружења произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић истакао је да је ова одлука резултат активности коју обућари воде већ годинама с циљем повећања конкурентности и отклањања нелогичности које су постојале у БиХ. Казао је да земље ЕУ имају царинску стопу за ђонове од три одсто, а БиХ 15 одсто.

- Сад ће те царине бити изједначене. То ће бити значајно олакшање, не само због смањења трошкова, него и због приближавања нашег тржишта нормалним условима пословања који владају у ЕУ - нагласио је Пазуревић.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" из Бањалуке Маринко Умичевић истакао је да је свака одлука која иде у правцу олакшања пословања добра.

- За нас обућаре је ова одлука добра, али имао проблем са инопартнерима који неће да плаћају дупле царине. Наши партнери у својој земљи плаћају царину за ђон који увозе, а након што им ми направимо обућу опет при изласку из БиХ плаћају царину. Није јасно да ли је то питање ријешено овом уредбом - нагласио је Умичевић.

Радован Пазуревић је истакао да се произвођачи у области коже, текстила и обуће сусрећу са недостатком нових послова, јер је на тржиште ЕУ ушло много јефтине робе са Блиског истока.

- Осјећа се благо затишје, нема нових коопераната тако су да послови када је обућарство у питању у фази стагнације - казао је Пазуревић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

истина079

28.06.2014 19:36

Па господине Умићевићу да ли Ви и Ваша фабрика живите и радите овде или Аустрији и Италији? Нормално је да овде плате ПДВ,али се то не дешава, чак шта више увозите сав репроматеријал,јер га овде нема или је скуп,па на привремено одобрење, па надувате улазну цијену,па избијете улазни порез, па ниска маржа,па кад извозите и немате обавеза по том основу, на све што извезете имате поврат ПДВ-а, имате иподстицај, имате и субвенције, еxтра јефтину радну снагу, не разумијем шта бисте још? Једина корист државе од већине предузећа обућарске индустрије,али и текстилне су мизерне плате радника,обавезе на плате и режије јавним предузећима,ако плаћају све то,али опет добијете на разлици коју договорите на улазним цијенама, па разлика у ПДВ-у, па подстицаји извоза,па субвенције за исти,па за запошљавање...већ ту сте зарадили...ако нисте иселите слободно фабрику у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ