Niže carine za konkurentnost

Carinske stope za uvoz određene robe iz oblasti obućarske, elektro, metalske, prehrambene, hemijske i auto-industrije biće ukinute ili smanjene i važiće do kraja ove godine.

Bosna i Hercegovina 28.06.2014 | 20:11
Niže carine za konkurentnost

Savjet ministara donio je odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do kraja 2014. godine.

- Odluka, kojom su obuhvaćene 34 tarifne oznake, odnosi se na najmanje 30.000 radnika iz oblasti obućarske, elektroničke, metalske, auto-industrije,  prehrambene  i  hemijske  industrije. Očekivani efekti njene primjene su stvaranje konkurentnijih proizvoda  za   domaće  i  inostrano  tržište, povećanje izvoza i zapošljavanje - saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Niže carine plaćaće se, između ostalog, pri uvozu đonova i drugih dijelova za obuću, električnih transformatora, utikača i utičnica, osigurača, silicijuma...

Član Izvršnog odbora Udruženja proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS i direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević istakao je da je ova odluka rezultat aktivnosti koju obućari vode već godinama s ciljem povećanja konkurentnosti i otklanjanja nelogičnosti koje su postojale u BiH. Kazao je da zemlje EU imaju carinsku stopu za đonove od tri odsto, a BiH 15 odsto.

- Sad će te carine biti izjednačene. To će biti značajno olakšanje, ne samo zbog smanjenja troškova, nego i zbog približavanja našeg tržišta normalnim uslovima poslovanja koji vladaju u EU - naglasio je Pazurević.

Tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" iz Banjaluke Marinko Umičević istakao je da je svaka odluka koja ide u pravcu olakšanja poslovanja dobra.

- Za nas obućare je ova odluka dobra, ali imao problem sa inopartnerima koji neće da plaćaju duple carine. Naši partneri u svojoj zemlji plaćaju carinu za đon koji uvoze, a nakon što im mi napravimo obuću opet pri izlasku iz BiH plaćaju carinu. Nije jasno da li je to pitanje riješeno ovom uredbom - naglasio je Umičević.

Radovan Pazurević je istakao da se proizvođači u oblasti kože, tekstila i obuće susreću sa nedostatkom novih poslova, jer je na tržište EU ušlo mnogo jeftine robe sa Bliskog istoka.

- Osjeća se blago zatišje, nema novih kooperanata tako su da poslovi kada je obućarstvo u pitanju u fazi stagnacije - kazao je Pazurević.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

istina079

28.06.2014 19:36

Pa gospodine Umićeviću da li Vi i Vaša fabrika živite i radite ovde ili Austriji i Italiji? Normalno je da ovde plate PDV,ali se to ne dešava, čak šta više uvozite sav repromaterijal,jer ga ovde nema ili je skup,pa na privremeno odobrenje, pa naduvate ulaznu cijenu,pa izbijete ulazni porez, pa niska marža,pa kad izvozite i nemate obaveza po tom osnovu, na sve što izvezete imate povrat PDV-a, imate ipodsticaj, imate i subvencije, extra jeftinu radnu snagu, ne razumijem šta biste još? Jedina korist države od većine preduzeća obućarske industrije,ali i tekstilne su mizerne plate radnika,obaveze na plate i režije javnim preduzećima,ako plaćaju sve to,ali opet dobijete na razlici koju dogovorite na ulaznim cijenama, pa razlika u PDV-u, pa podsticaji izvoza,pa subvencije za isti,pa za zapošljavanje...već tu ste zaradili...ako niste iselite slobodno fabriku u EU.

ODGOVORITE