Белгијанце исто мучи политика, али...

Мундијал у Бразилу пружио је Белгији могућност да, упркос политичким поделама, под једном заставом буду навијачи из франкофонског и фламанског дела земље.

Фудбал 28.06.2014 | 16:04
Белгијанце исто мучи политика, али...

Аналитичари истичу да се мото Белгије "Јединство значи снагу" у јавности све више исмејава и постаје "Јединство је фарса", али да то нестаје када игра национална фудбалска репрезентација, без обзира да ли то било у Бразилу или Белгији.

Белгијска политичка арена је пажљиво подељена до последњег посланичког места између 6,5 милиона становника са севера, где је холандско говорно подручје, и 4,5 милиона франкофона на југу. Фудбалски национални тим, са друге стране, представља мешавину језика, где је важност броја Фламанаца или франкофона одавно постала прошлост.

Међутим, јединство у спорту не огледа се и у политици, јер репрезентација ниже победе у Бразилу, али политичари не успевају да оформе Владу.

На изборима одржаним прошлог месеца у Белгији, фламанска странка Нова фламанска алијанса остварила је веома добре резултате, али је лидер те партије Барт де Вевер пје три дана окончао покушаје да формира владу.

Аналитичар Дејв Синарде сматра да се овај несклад може објаснити тиме што је политика "херметички затворена у лингвистичке групације, где фламанско изборно тело никад не гласа за франкофоне или обратно".

"Истовремено, у фудбалу се једино може остварити успех ако су несугласице и поделе премоштене. Да би освојили Мундијал, неопходне су снажне иницијативе, које тим држе заједно", наводи Синарде, који је професор на Универзитету у Бриселу.

Коментари / 0

Оставите коментар