Belgijance isto muči politika, ali...

Mundijal u Brazilu pružio je Belgiji mogućnost da, uprkos političkim podelama, pod jednom zastavom budu navijači iz frankofonskog i flamanskog dela zemlje.

Fudbal 28.06.2014 | 16:04
Belgijance isto muči politika, ali...

Analitičari ističu da se moto Belgije "Jedinstvo znači snagu" u javnosti sve više ismejava i postaje "Jedinstvo je farsa", ali da to nestaje kada igra nacionalna fudbalska reprezentacija, bez obzira da li to bilo u Brazilu ili Belgiji.

Belgijska politička arena je pažljivo podeljena do poslednjeg poslaničkog mesta između 6,5 miliona stanovnika sa severa, gde je holandsko govorno područje, i 4,5 miliona frankofona na jugu. Fudbalski nacionalni tim, sa druge strane, predstavlja mešavinu jezika, gde je važnost broja Flamanaca ili frankofona odavno postala prošlost.

Međutim, jedinstvo u sportu ne ogleda se i u politici, jer reprezentacija niže pobede u Brazilu, ali političari ne uspevaju da oforme Vladu.

Na izborima održanim prošlog meseca u Belgiji, flamanska stranka Nova flamanska alijansa ostvarila je veoma dobre rezultate, ali je lider te partije Bart de Vever pje tri dana okončao pokušaje da formira vladu.

Analitičar Dejv Sinarde smatra da se ovaj nesklad može objasniti time što je politika "hermetički zatvorena u lingvističke grupacije, gde flamansko izborno telo nikad ne glasa za frankofone ili obratno".

"Istovremeno, u fudbalu se jedino može ostvariti uspeh ako su nesuglasice i podele premoštene. Da bi osvojili Mundijal, neophodne su snažne inicijative, koje tim drže zajedno", navodi Sinarde, koji je profesor na Univerzitetu u Briselu.

Komentari / 0

Ostavite komentar