Легенда дана: Марио Кемпес

Пре него што је свет полудео за Марадоном, Пасарелом и Валданом, сада и Месијем. Аргентином је владао један "убица" (Ел Матадор). Тако су звали Марија Кемпеса, најбољег стрелца Светског првенства 1978. које се одржало на његовом тлу.

Фудбал 28.06.2014 | 16:01
Легенда дана: Марио Кемпес

Марио Кемпес био је најбољи стрелац тог првенства са шест голова. Као најбољи играч и стрелац, био је и једини фудбалер аргентинске репрезентације који није играо у домаћој лиги.

Године 1976. и 1977. године у дресу Валенсије био је најбољи стрелац шпанског првенства. Каријеру је почео у Институту, наставио у Розарио Централу, Валенсији, Ривер Плати, Херкулесу, Виени, Ст. Полтену, Кремсеру, Виалу, да би 1996. године у 42. години живота каријеру окончао у дресу Пелита Јаје.

Ни тад није желео да окачи копачке о клин, али је кубурио са повредама па се тешком муком опростио од фудбала.

Од свих његових голова, мајсторија, бисера на терену, најдраже ће му свакако бити финале 1978. са Холандијом, када је баш он донео толико жељену титулу "гаучосима". У финалу пред скоро 80.000 гледалаца и генералом Виделом у свечаној ложи, у карневалској атмосфери, на терену прекривеном папирним тракама, Аргентина је, тек после продужетака добила Холанђане и захваљујући сјајном Кемпесу, стигла до победе од 3:1.

Млади Аргентинци почели су да каче постере Кемпеса у собама и пуштали су косу да би макар личили на њега. Тог лета када су Аргентинци постали прваци света у Јужној Америци је проглашен играчем године.

У каријери је одиграо чак 538 утакмица и постигао 291 погодак, а у дресу репрезентације је наступио 43 пута и био је стрелац 20 голова.

Пеле га је уврстио међу 125 најважнијих и најбољих играча свих времена.

Коментари / 0

Оставите коментар