Legenda dana: Mario Kempes

Pre nego što je svet poludeo za Maradonom, Pasarelom i Valdanom, sada i Mesijem. Argentinom je vladao jedan "ubica" (El Matador). Tako su zvali Marija Kempesa, najboljeg strelca Svetskog prvenstva 1978. koje se održalo na njegovom tlu.

Fudbal 28.06.2014 | 16:01
Legenda dana: Mario Kempes

Mario Kempes bio je najbolji strelac tog prvenstva sa šest golova. Kao najbolji igrač i strelac, bio je i jedini fudbaler argentinske reprezentacije koji nije igrao u domaćoj ligi.

Godine 1976. i 1977. godine u dresu Valensije bio je najbolji strelac španskog prvenstva. Karijeru je počeo u Institutu, nastavio u Rozario Centralu, Valensiji, River Plati, Herkulesu, Vieni, St. Poltenu, Kremseru, Vialu, da bi 1996. godine u 42. godini života karijeru okončao u dresu Pelita Jaje.

Ni tad nije želeo da okači kopačke o klin, ali je kuburio sa povredama pa se teškom mukom oprostio od fudbala.

Od svih njegovih golova, majstorija, bisera na terenu, najdraže će mu svakako biti finale 1978. sa Holandijom, kada je baš on doneo toliko željenu titulu "gaučosima". U finalu pred skoro 80.000 gledalaca i generalom Videlom u svečanoj loži, u karnevalskoj atmosferi, na terenu prekrivenom papirnim trakama, Argentina je, tek posle produžetaka dobila Holanđane i zahvaljujući sjajnom Kempesu, stigla do pobede od 3:1.

Mladi Argentinci počeli su da kače postere Kempesa u sobama i puštali su kosu da bi makar ličili na njega. Tog leta kada su Argentinci postali prvaci sveta u Južnoj Americi je proglašen igračem godine.

U karijeri je odigrao čak 538 utakmica i postigao 291 pogodak, a u dresu reprezentacije je nastupio 43 puta i bio je strelac 20 golova.

Pele ga je uvrstio među 125 najvažnijih i najboljih igrača svih vremena.

Komentari / 0

Ostavite komentar