На данашњи дан: Жист Фонтен у историји

Многи су остали упамћени по сјајним головима на Мундијалима, а само један је успео да остане најбољи стрелац светских првенстава више од пет деценија.

Фудбал 28.06.2014 | 15:59
На данашњи дан: Жист Фонтен у историји

На овај, 28. дан јуна, Француз Жист Фонтен је са четири гола у мечу за треће место ушао у историју шампионата планете са учинком од, још увек непревазиђених, 13 погодака на једном Мундијалу.

Фонтен, који је тек пред сам почетак турнира уврштен у прву поставу због повреде Ренеа Билара, обележио је турнир у Шведској. Своју невероватну причу тада 25-годишњи нападач „триколора“ започео је са три поготка у победи од 7:3 над Парагвајем, два је дао Југославији у поразу Француза од 3:2, а један у тријумфу од 2:1 над Шкотском.

Са два нова поготка Жист Фонтен је пресудио Северним Ирцима у четвртфиналу (4:0), али његов један против Бразила није био довољан за одлазак у финале јер су „кариоке“ славиле са 5:2.

У мечу за треће место, и то против дотадашњих првака из СР Немачке, Французи су баш 28. јуна славили са 6:3, а Жист Фонтен се четири пута уписао у стрелце и ушао у историју фудбала.

Коментари / 0

Оставите коментар