Na današnji dan: Žist Fonten u istoriji

Mnogi su ostali upamćeni po sjajnim golovima na Mundijalima, a samo jedan je uspeo da ostane najbolji strelac svetskih prvenstava više od pet decenija.

Fudbal 28.06.2014 | 15:59
Na današnji dan: Žist Fonten u istoriji

Na ovaj, 28. dan juna, Francuz Žist Fonten je sa četiri gola u meču za treće mesto ušao u istoriju šampionata planete sa učinkom od, još uvek neprevaziđenih, 13 pogodaka na jednom Mundijalu.

Fonten, koji je tek pred sam početak turnira uvršten u prvu postavu zbog povrede Renea Bilara, obeležio je turnir u Švedskoj. Svoju neverovatnu priču tada 25-godišnji napadač „trikolora“ započeo je sa tri pogotka u pobedi od 7:3 nad Paragvajem, dva je dao Jugoslaviji u porazu Francuza od 3:2, a jedan u trijumfu od 2:1 nad Škotskom.

Sa dva nova pogotka Žist Fonten je presudio Severnim Ircima u četvrtfinalu (4:0), ali njegov jedan protiv Brazila nije bio dovoljan za odlazak u finale jer su „karioke“ slavile sa 5:2.

U meču za treće mesto, i to protiv dotadašnjih prvaka iz SR Nemačke, Francuzi su baš 28. juna slavili sa 6:3, a Žist Fonten se četiri puta upisao u strelce i ušao u istoriju fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar