Парастос жртвама са Косова и Метохије

У цркви Светог Марка у Београду данас је одржан парастос палим жртвама на Косову и Метохији од 1998. године, а представници више удружења поручили су да се и даље трага за још око 530 киднапованих и несталих на простору Косова и Метохије.

Србија 28.06.2014 | 13:56
Парастос жртвама са Косова и Метохије

"На Косову и Метохији је од 1998. године до данас убијено или киднаповано по званичним подацима које признаје међународни комитет црвеног крста око 3 500 Срба и неалбанаца", рекла је стручни сарадник Удружења породица страдалих на КиМ од 1998 до 2000. године Гордана Ðикановић.

Она је рекла да је ту мали број Рома и Турака, и да се углавном ради о Србима указујући да је око 1.000 њих киднаповано.

"Још увек се на листи несталих налазе још 532 лица чија се судбина не зна у протеклих 16 година, а који су углавном нестали 1998. и у највећем броју 1999. године" рекла је Ðикановић.

Она је навела и да породице киднапованих, убијених и страдалих на Косову традиционално присуствују парастосу и обелележавају овај дан који је према њеним речима дан сећања на невино страдале Србе и неалбанце на КИМ.

Председница удружења киднапованих и несталих на простору Косова Верица Томановић рекла је да породице никада нехе заборавити најближе и упозорила да се не расвестлавају судбине несталних, киднапованих и отетих на присилан начин.

"На нашем списку и онима које су пријавиле породице ми трагамо за још око 530 киднапованих и несталих на простору Косова и Метохије", рекла је она.

Након парастоса биће положено цвеће на споменик свим жртвама од 1991. до 2000 године.

Коментари / 0

Оставите коментар