Parastos žrtvama sa Kosova i Metohije

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos palim žrtvama na Kosovu i Metohiji od 1998. godine, a predstavnici više udruženja poručili su da se i dalje traga za još oko 530 kidnapovanih i nestalih na prostoru Kosova i Metohije.

Srbija 28.06.2014 | 13:56
Parastos žrtvama sa Kosova i Metohije

"Na Kosovu i Metohiji je od 1998. godine do danas ubijeno ili kidnapovano po zvaničnim podacima koje priznaje međunarodni komitet crvenog krsta oko 3 500 Srba i nealbanaca", rekla je stručni saradnik Udruženja porodica stradalih na KiM od 1998 do 2000. godine Gordana Ðikanović.

Ona je rekla da je tu mali broj Roma i Turaka, i da se uglavnom radi o Srbima ukazujući da je oko 1.000 njih kidnapovano.

"Još uvek se na listi nestalih nalaze još 532 lica čija se sudbina ne zna u proteklih 16 godina, a koji su uglavnom nestali 1998. i u najvećem broju 1999. godine" rekla je Ðikanović.

Ona je navela i da porodice kidnapovanih, ubijenih i stradalih na Kosovu tradicionalno prisustvuju parastosu i obeleležavaju ovaj dan koji je prema njenim rečima dan sećanja na nevino stradale Srbe i nealbance na KIM.

Predsednica udruženja kidnapovanih i nestalih na prostoru Kosova Verica Tomanović rekla je da porodice nikada nehe zaboraviti najbliže i upozorila da se ne rasvestlavaju sudbine nestalnih, kidnapovanih i otetih na prisilan način.

"Na našem spisku i onima koje su prijavile porodice mi tragamo za još oko 530 kidnapovanih i nestalih na prostoru Kosova i Metohije", rekla je ona.

Nakon parastosa biće položeno cveće na spomenik svim žrtvama od 1991. do 2000 godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar