Сто година од Сарајевског атентата

"Нисам злочинац, убио сам оног ко је чинио зло",  изјавио је Гаврило Принцип током суђења.

 

Босна и Херцеговина 28.06.2014 | 21:20
Сто година од Сарајевског атентата

Гаврило Принцип био је тинејџер, па није могао да претпостави политичке последице убиства Франца Фердинанда, каже историчар Момчило Павловић.

Сељак је у беди, упропастили су га потпуно. Ја сам син сељака и знам како је на селу. Зато сам хтео да се осветим и није ми жао. Злочинац нисам јер сам уклонио оног који је чинио зло - изјавио је Гаврило Принцип током суђења за убиство Франца Фердинанда 28. јуна 1914. у Сарајеву.

Ове његове речи и данас, кад се навршава сто година од атентата, изазивају бројне полемике међу историчарима. Једни га сматрају терористом, други га величају као југословенског патриоту, трећи га криве за почетак крвавог Великог рата, четврти тврде да би рата било и без тог смртоносног пуцња поред Миљацке...

Занесењак

- Гаврило Принцип био је млади револуционар и занесењак који је маштао о стварању јужнословенске државе. Читава историја Европе испуњена је таквим људима. Био је тинејџер, ни идеолог ни вођа, па није могао да претпостави политичке последице убиства. Не може се Сарајевски атентат узимати као узрок рата јер је изношење једног догађаја као почетка великих светских активности лаичка конструкција.Увек мора деловати више фактора, видљивих и невидљивих, па можемо рећи да је тај догађај убрзао догађаје - објашњава Момчило Павловић из Института за савремену историју.

Он додаје да се у нашем народу однос према Принципу неколико пута мењао кроз историју.

Раздваја народе

- Прво је био изложен линчу, да би затим добио значај као борац за уједињење. Његова жртва је посебно истицана у комунизму, а деведесетих, с распадом Југославије, долази до поделе и другачије се гледа на историју. Сад смо дошли до тога да Гаврило Принцип раздваја народе - истиче Павловић.

Црна рука: АПИС И ПРИНЦИП СЕ НИСУ СРЕЛИ

Историчар Душан Т. Батаковић каже да Драгутин Димитријевић Апис, руководилац обавештајне службе Врховне команде и основач Црне руке, није организовао атентат. Према неким наводима, никад није срео Принципа, Грабежа и Чабриновића.

- Они су била тројица идеалиста, али и аматери који нису знали како се спроводи политички атентат. Наоружао их је Воја Танкосић, Аписов човек. Да је Црна рука хтела да убије Фердинанда, послала би тројицу искусних четника.

ПРИНЦИП ПЕТИ ПО РЕДУ

Први - Мухамед Мехмедбашић се уплашио и није успео да активира бомбу код моста Чумурија на Миљацки.

Други - Недељко Чабриновић је активирао бомбу, али је промашио аутомобил. Пала је на тротоар и експлодирала иза Фердинандових кола, ранивши неколико полицајаца. Чабриновић је прогутао цијанид и бацио се преко ограде у Миљацку, али је ухваћен жив.

Трећи - Васо Чубриловић, најмлађи у групи, није бацио ни бомбу нити је потегао пиштољ јер му је било жао да настрада војвоткиња.

Четврти - Цветко Поповић је изгубио храброст кад је видео надвојводу пред собом и одустао је од атентата.

Пети - Гаврило Принцип је првим хицем погодио Франца Фердинанда, а другим, намењеним Оскару Поћореку, војвоткињу Софију.

Принципов братанац Никола: ГАВРИЛО СЕ НИКАД НИЈЕ ПОКАЈАО

Никола Принцип, Гаврилов братанац, наглашава да његов стриц није био српски националиста.

- Млада Босна била је мултинационална организација - каже Никола, додајући да Сарајевски атентат „није био пуцањ у слободу, већ у окупатора“ и да се Гаврило због тога никад није покајао.

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

папагај

28.06.2014 06:37

Афоризам: "Некада је у Сарајеву пуцао Принцип, а данас пуцају принципи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

28.06.2014 06:49

Дај Бозе висе мира а мање рата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.06.2014 07:29

Неки тврде да је терориста. Па није изврсио атентат у Бецу. То сто неки воле окупаторе то је вец једна друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

28.06.2014 07:32

Слава Принципу и свим "Младобосанцима"! Срећан нам Видовдан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.06.2014 08:54

Сви знају да је Гаврило Принцип био велики патриота. Неки то признају а неки (јавно) не. У сваком случају дивим се ономе што је урадио. Доста су се "шепурили" странци и њихови полтрони бар по Републици Српској. Туга је што се "ови" сада баве само политичким последицама и све то користе само за своју пропаганду. Брига њих има ли и сада народ шта јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

28.06.2014 09:08

Ех, да сад имамо Принципа за насе "окупаторе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛЦАН БОY

28.06.2014 09:25

МОГУ РАЗУМЈЕТИ ДА УБИЈЕ ФРАНЦА АЛИ СОФИЈУ КОЈА ЈЕ ЦИВИЛ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

28.06.2014 10:03

Никола Принцип, Гаврилов братанац, наглашава да његов стриц није био српски националиста. - Млада Босна била је мултинационална организација - каже Никола, додајући да Сарајевски атентат „није био пуцањ у слободу, већ у окупатора“ и да се Гаврило због тога никад није покајао. Ако је ово истина, а надам се да јесте, јер БН цесто објављује истину, засто онда се говори и користи Принцип искљуциво у сврхе промоције Србије и одбране српства... У сколи смо уцили да није био терориста а није био ни комуниста.. Млада Босна је имала идеју уједињења а не разједињења, како је сада промовису... Мислим да је Дедијерова књига о Сарајевском атентату најблиза истини... Залосно је да се једна историјски догадај који је промијенио свијет користи у дневно-политицке сврхе, умјесто да се покуса наци барем дејломицна истина у једном нормалном разговору и дискусији, без национализма и политиканства... Србима Православцима цеститам Видовдан и да се никада висе нигјде не догоди несто као у Сарајеву прије 100 година, да сила буде и атентат буде разлог великог покоља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

запазање

28.06.2014 10:15

На домацем терену се не убија гост ко год био. То ми је увијек сметало код овог догадјаја. Да је отисао у Бец и изврсио атентат то би била порука ви сте досли у насу земљу ја сам сад на васој. А његов стриц је у праву Принцип није био српски националиста него занесењак који је сматрао Србе, Хрвате, Муслимане истим народом а босну својом домовином. Отуд назив Млада Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љето

28.06.2014 10:29

добра тема за ово годишње доба,флашу воде у руке и пароле горе.јбт лудила

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

28.06.2014 10:46

Лако је бити паметан за јучер, а за данас ће говорити сутра. Историја као наука постаје ко отрицана фраза, јер су је политичари почели објашњавати. Данас српски политичари, али и историјски њихови пулени говоре о Гаврилу, а не о "Младој Босни" чији је он члан био уз све оне друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

28.06.2014 10:50

Тероризам је смишљена употреба незаконитог насиља или пријетње незаконитим насиљем ради усађивања страха, с намјером присиљавања или застрашивања власти или друштва како би се постигли циљеви који су политички, вјерски или идеолошки. Израз терор је први пут употријебљен током француске грађанске револуције, како би се указало на опште стање страха које је намјерно створено у политичке сврхе. Тероризам се треба посматрати као израз политичке стратегије, те у складу са тиме дефинисати као тајно дјеловање појединаца, нелегалних организација кроз незакониту употребу силе или насиља против особа или имовине како би се извршио притисак на владу, цивилну популацију или неки њихов сегмент, у циљу постизања политичких или друштвених циљева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

28.06.2014 10:55

Гаврило Принцип је урадио оно сто је требао сваки градјанин да уради. Убио окупатора у својој земљи! А и та Софија је добила сто је заслузила . Према томе сви они који насег Гаврила називају терористом су за мене обицне будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет

28.06.2014 11:24

Хеерој борио се против окупатора за све народе а додик га не треба велицат јел ако вец хоце нека се бори да му буде споменик гдје се десило то додик мозе ја немогу а прицама то исто као и бакир ко врати споменик тај је уз народ нек то народ трази од додикка ми у федерацији скоро и несмојемо а ни немамо од кога националисти вецина су

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет

28.06.2014 11:31

Хапсили тукли га домаци из дајјници и данас це га осудит за нормалне је херој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбједњак

28.06.2014 12:04

Ре Карађоз, Ово је парафраза дефиниције појма тероризам који је у службеној употреби Пентагона. Има још дефиниција тог појма и то на свој начин објашњава Стате Департмент, ФБИ, Уједињене нације а најприкладније објашњење тог појма је здраворазумска дефиниција; "Тероризам је намјерна употреба или пријетња употребом силе,насиља против цивилног становноштва и имовине с намјером да се остваре политички циљеви"," А сад чин Гаврила Принципа и идеју организација "Млада Босна" и "Слобода или смрт" ставити у контекст дневне политике је узалудан посао.Још да напоменем да се појам тероризма и антитероризма , као појам јавља након атентата у Марсељу на краља Александра и француског дипломате Будоа и тад се свијет ујединио у осуди тог чина.Нападом Ал Каиде 12. септембра на WТО у Њујорку почиње ера ппротивтероризма и антитероризма стварењем антитерористичке коалиције коју предводи САД. Не замјери, у цијелости подржавам твој коментар. Позз свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

срке

28.06.2014 12:07

Слава Принципу.Није хтио да убије Софију вец Поцорака али у кретању је промасио,колатерална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поређење

28.06.2014 12:50

Франц окупатор...немам ништа против те квалификације. Споменик руском цару у БЛ је бласфемија. Смета ми што се уздиже његов лик а није ништа бољи од првоспоменутог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.06.2014 14:44

Као прво свима који славе Видовдан , сретан празник , онима који истински вјерују у Бога ( Алаха ) сретан мјесец Рамазана! Моје скромно мисљење о Гаврилу Принципу и о " Младој Босни " имали су искрене и добре намјере , али проблем "нас свих на овим просторима" сто смо неслозни и сто не зелимо да схватимо да смо исти , осим сто се на разлиците нацине , ако се , молимо Богу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римац

28.06.2014 16:40

Проблем полемика око једног историјског догадјаја је тај сто се посматра из дневнополитицке визуре. С једне стране зустро се тврди да се Гаврило борио против окупатора. То је нетацно, јер би онда знацило да се борио за Отоманско царство које је до доласка "окупатора" владало Босном. С друге стране се тврди да је злоцинац и терориста, јер је православац. Ни то није тацно. Гаврило је био изманипулисани тинејдзер помало романтицарски залудјен и искористен од Аписа и компаније, познатог и у Србији као неког ко је довео Карадјордјевице на власт. Гаврило је колатерална стета тудјих интереса, као сто је и Босна одувијек била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоле

28.06.2014 16:48

Имам питање та све који мисле да је принцип био терориста и злочинац, па шта је то добро урадио цар аустријски за босну сем што је искориштавао народ исцрпљивао наше ресурсе, природна богатства, узимао нам порез у нашој држави, па када су нас толико волили зашто су нас убијали и у 2 св. рату зашто су нас и тада окупирали није тада било принципа, онда је и тито теториста био јер је убијао швабе...а ми га славимо као антифашисту.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан цовјек

28.06.2014 19:54

Он је досао у моју земљу са својом војском.Позивницу му није нико послао.Тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.06.2014 05:58

Људи историју И политику треба унистити да би кренули напријед , у народа су уста гладна ,што је било,било је бетребамо дозвилити да нам дијеца исто испаштају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

29.06.2014 08:13

Карађоз Твоја теорија је интересантна и вриједна пажње, али си заборавио да је Принцип пуцао у представника власти која је пушком и камом окупирала његову домовину, угњетавала и убијала народ на тој окупираној територији.Вјечна слава и хвала истинитом хероју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС.РЕПУБЛИКА СРПСКА БОЗЕ ПРАВДЕ

18.11.2014 07:16

СРПСКИ ХЕРОЈ ГАВРИЛО ПРИНЦИП БИЈО И ОСТАО СРПСКИ ХЕРОЈ ЈЕР НИЈЕ ОТИСАО У БЕЦ ПА УБИЈАО НЕГО У СВОЈОЈ ОКУПИРАНОЈ ОТАДЗБИНИ ОКУПАТОРУ НИСТА ДРУГО НЕ МОЗЕС НЕГО НА ОВАКАВ НАЦИН ГАВРИЛОВ. СЛАВА МУ БИО И ОСТАО СРПСКИ ХЕРОЈ. ЗИВЕЛИ ПОТОМЦИ ХЕРОЈА ГАВРИЛА ПРИНЦИПА СВИМ ОКУПАТОРИМА ОВАКО СУДИТИ КАО ГАВРИЛО ПРИНЦИП МОРАЛО ЈЕ ТАКО БИТИ НАРОД НИЈЕ МОГАО ДРУГАЦИЈЕ СА НЕПРИЈАТЕЉСКИМ ОКУПАТОРОМ СЛАВА МУ И ХВАЛА НА ХЕРОЈСТВУ КОЈЕ ЈЕ ДАО ЗА СВОЈУ МЛАДУ БОСНУ. ЗИВЕЛА ПРАВДА И СЛОБОДА МОРАЛО ЈЕ ТАКО БИТИ. БОЗЕ ПРАВДЕ, ЗИВЕЛИ ХЕРОЈИ СРЕЦНО, ЗИВЕО НАМ СДС СПАСИБА.

ОДГОВОРИТЕ