Sto godina od Sarajevskog atentata

"Nisam zločinac, ubio sam onog ko je činio zlo",  izjavio je Gavrilo Princip tokom suđenja.

 

Bosna i Hercegovina 28.06.2014 | 21:20
Sto godina od Sarajevskog atentata

Gavrilo Princip bio je tinejdžer, pa nije mogao da pretpostavi političke posledice ubistva Franca Ferdinanda, kaže istoričar Momčilo Pavlović.

Seljak je u bedi, upropastili su ga potpuno. Ja sam sin seljaka i znam kako je na selu. Zato sam hteo da se osvetim i nije mi žao. Zločinac nisam jer sam uklonio onog koji je činio zlo - izjavio je Gavrilo Princip tokom suđenja za ubistvo Franca Ferdinanda 28. juna 1914. u Sarajevu.

Ove njegove reči i danas, kad se navršava sto godina od atentata, izazivaju brojne polemike među istoričarima. Jedni ga smatraju teroristom, drugi ga veličaju kao jugoslovenskog patriotu, treći ga krive za početak krvavog Velikog rata, četvrti tvrde da bi rata bilo i bez tog smrtonosnog pucnja pored Miljacke...

Zanesenjak

- Gavrilo Princip bio je mladi revolucionar i zanesenjak koji je maštao o stvaranju južnoslovenske države. Čitava istorija Evrope ispunjena je takvim ljudima. Bio je tinejdžer, ni ideolog ni vođa, pa nije mogao da pretpostavi političke posledice ubistva. Ne može se Sarajevski atentat uzimati kao uzrok rata jer je iznošenje jednog događaja kao početka velikih svetskih aktivnosti laička konstrukcija.Uvek mora delovati više faktora, vidljivih i nevidljivih, pa možemo reći da je taj događaj ubrzao događaje - objašnjava Momčilo Pavlović iz Instituta za savremenu istoriju.

On dodaje da se u našem narodu odnos prema Principu nekoliko puta menjao kroz istoriju.

Razdvaja narode

- Prvo je bio izložen linču, da bi zatim dobio značaj kao borac za ujedinjenje. Njegova žrtva je posebno isticana u komunizmu, a devedesetih, s raspadom Jugoslavije, dolazi do podele i drugačije se gleda na istoriju. Sad smo došli do toga da Gavrilo Princip razdvaja narode - ističe Pavlović.

Crna ruka: APIS I PRINCIP SE NISU SRELI

Istoričar Dušan T. Bataković kaže da Dragutin Dimitrijević Apis, rukovodilac obaveštajne službe Vrhovne komande i osnovač Crne ruke, nije organizovao atentat. Prema nekim navodima, nikad nije sreo Principa, Grabeža i Čabrinovića.

- Oni su bila trojica idealista, ali i amateri koji nisu znali kako se sprovodi politički atentat. Naoružao ih je Voja Tankosić, Apisov čovek. Da je Crna ruka htela da ubije Ferdinanda, poslala bi trojicu iskusnih četnika.

PRINCIP PETI PO REDU

Prvi - Muhamed Mehmedbašić se uplašio i nije uspeo da aktivira bombu kod mosta Čumurija na Miljacki.

Drugi - Nedeljko Čabrinović je aktivirao bombu, ali je promašio automobil. Pala je na trotoar i eksplodirala iza Ferdinandovih kola, ranivši nekoliko policajaca. Čabrinović je progutao cijanid i bacio se preko ograde u Miljacku, ali je uhvaćen živ.

Treći - Vaso Čubrilović, najmlađi u grupi, nije bacio ni bombu niti je potegao pištolj jer mu je bilo žao da nastrada vojvotkinja.

Četvrti - Cvetko Popović je izgubio hrabrost kad je video nadvojvodu pred sobom i odustao je od atentata.

Peti - Gavrilo Princip je prvim hicem pogodio Franca Ferdinanda, a drugim, namenjenim Oskaru Poćoreku, vojvotkinju Sofiju.

Principov bratanac Nikola: GAVRILO SE NIKAD NIJE POKAJAO

Nikola Princip, Gavrilov bratanac, naglašava da njegov stric nije bio srpski nacionalista.

- Mlada Bosna bila je multinacionalna organizacija - kaže Nikola, dodajući da Sarajevski atentat „nije bio pucanj u slobodu, već u okupatora“ i da se Gavrilo zbog toga nikad nije pokajao.

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

papagaj

28.06.2014 06:37

Aforizam: "Nekada je u Sarajevu pucao Princip, a danas pucaju principi.

ODGOVORITE
Name

Nele

28.06.2014 06:49

Daj Boze vise mira a manje rata!

ODGOVORITE
Name

Istina

28.06.2014 07:29

Neki tvrde da je terorista. Pa nije izvrsio atentat u Becu. To sto neki vole okupatore to je vec jedna druga prica.

ODGOVORITE
Name

xxl

28.06.2014 07:32

Slava Principu i svim "Mladobosancima"! Srećan nam Vidovdan!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.06.2014 08:54

Svi znaju da je Gavrilo Princip bio veliki patriota. Neki to priznaju a neki (javno) ne. U svakom slučaju divim se onome što je uradio. Dosta su se "šepurili" stranci i njihovi poltroni bar po Republici Srpskoj. Tuga je što se "ovi" sada bave samo političkim posledicama i sve to koriste samo za svoju propagandu. Briga njih ima li i sada narod šta jesti.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

28.06.2014 09:08

Eh, da sad imamo Principa za nase "okupatore".

ODGOVORITE
Name

BALCAN BOY

28.06.2014 09:25

MOGU RAZUMJETI DA UBIJE FRANCA ALI SOFIJU KOJA JE CIVIL NE.

ODGOVORITE
Name

Zenica

28.06.2014 10:03

Nikola Princip, Gavrilov bratanac, naglašava da njegov stric nije bio srpski nacionalista. - Mlada Bosna bila je multinacionalna organizacija - kaže Nikola, dodajući da Sarajevski atentat „nije bio pucanj u slobodu, već u okupatora“ i da se Gavrilo zbog toga nikad nije pokajao. Ako je ovo istina, a nadam se da jeste, jer BN cesto objavljuje istinu, zasto onda se govori i koristi Princip iskljucivo u svrhe promocije Srbije i odbrane srpstva... U skoli smo ucili da nije bio terorista a nije bio ni komunista.. Mlada Bosna je imala ideju ujedinjenja a ne razjedinjenja, kako je sada promovisu... Mislim da je Dedijerova knjiga o Sarajevskom atentatu najbliza istini... Zalosno je da se jedna istorijski dogadaj koji je promijenio svijet koristi u dnevno-politicke svrhe, umjesto da se pokusa naci barem dejlomicna istina u jednom normalnom razgovoru i diskusiji, bez nacionalizma i politikanstva... Srbima Pravoslavcima cestitam Vidovdan i da se nikada vise nigjde ne dogodi nesto kao u Sarajevu prije 100 godina, da sila bude i atentat bude razlog velikog pokolja...

ODGOVORITE
Name

zapazanje

28.06.2014 10:15

Na domacem terenu se ne ubija gost ko god bio. To mi je uvijek smetalo kod ovog dogadjaja. Da je otisao u Bec i izvrsio atentat to bi bila poruka vi ste dosli u nasu zemlju ja sam sad na vasoj. A njegov stric je u pravu Princip nije bio srpski nacionalista nego zanesenjak koji je smatrao Srbe, Hrvate, Muslimane istim narodom a bosnu svojom domovinom. Otud naziv Mlada Bosna.

ODGOVORITE
Name

ljeto

28.06.2014 10:29

dobra tema za ovo godišnje doba,flašu vode u ruke i parole gore.jbt ludila

ODGOVORITE
Name

papagaj

28.06.2014 10:46

Lako je biti pametan za jučer, a za danas će govoriti sutra. Istorija kao nauka postaje ko otricana fraza, jer su je političari počeli objašnjavati. Danas srpski političari, ali i istorijski njihovi puleni govore o Gavrilu, a ne o "Mladoj Bosni" čiji je on član bio uz sve one druge...

ODGOVORITE
Name

Karadoz

28.06.2014 10:50

Terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su politički, vjerski ili ideološki. Izraz teror je prvi put upotrijebljen tokom francuske građanske revolucije, kako bi se ukazalo na opšte stanje straha koje je namjerno stvoreno u političke svrhe. Terorizam se treba posmatrati kao izraz političke strategije, te u skladu sa time definisati kao tajno djelovanje pojedinaca, nelegalnih organizacija kroz nezakonitu upotrebu sile ili nasilja protiv osoba ili imovine kako bi se izvršio pritisak na vladu, civilnu populaciju ili neki njihov segment, u cilju postizanja političkih ili društvenih ciljeva.

ODGOVORITE
Name

Simo

28.06.2014 10:55

Gavrilo Princip je uradio ono sto je trebao svaki gradjanin da uradi. Ubio okupatora u svojoj zemlji! A i ta Sofija je dobila sto je zasluzila . Prema tome svi oni koji naseg Gavrila nazivaju teroristom su za mene obicne budale.

ODGOVORITE
Name

fikret

28.06.2014 11:24

Heeroj borio se protiv okupatora za sve narode a dodik ga ne treba velicat jel ako vec hoce neka se bori da mu bude spomenik gdje se desilo to dodik moze ja nemogu a pricama to isto kao i bakir ko vrati spomenik taj je uz narod nek to narod trazi od dodikka mi u federaciji skoro i nesmojemo a ni nemamo od koga nacionalisti vecina su

ODGOVORITE
Name

fikret

28.06.2014 11:31

Hapsili tukli ga domaci iz dajjnici i danas ce ga osudit za normalne je heroj

ODGOVORITE
Name

Bezbjednjak

28.06.2014 12:04

Re Karađoz, Ovo je parafraza definicije pojma terorizam koji je u službenoj upotrebi Pentagona. Ima još definicija tog pojma i to na svoj način objašnjava State Department, FBI, Ujedinjene nacije a najprikladnije objašnjenje tog pojma je zdravorazumska definicija; "Terorizam je namjerna upotreba ili prijetnja upotrebom sile,nasilja protiv civilnog stanovnoštva i imovine s namjerom da se ostvare politički ciljevi"," A sad čin Gavrila Principa i ideju organizacija "Mlada Bosna" i "Sloboda ili smrt" staviti u kontekst dnevne politike je uzaludan posao.Još da napomenem da se pojam terorizma i antiterorizma , kao pojam javlja nakon atentata u Marselju na kralja Aleksandra i francuskog diplomate Budoa i tad se svijet ujedinio u osudi tog čina.Napadom Al Kaide 12. septembra na WTO u Njujorku počinje era pprotivterorizma i antiterorizma stvarenjem antiterorističke koalicije koju predvodi SAD. Ne zamjeri, u cijelosti podržavam tvoj komentar. Pozz svima

ODGOVORITE
Name

srke

28.06.2014 12:07

Slava Principu.Nije htio da ubije Sofiju vec Pocoraka ali u kretanju je promasio,kolateralna.

ODGOVORITE
Name

Poređenje

28.06.2014 12:50

Franc okupator...nemam ništa protiv te kvalifikacije. Spomenik ruskom caru u BL je blasfemija. Smeta mi što se uzdiže njegov lik a nije ništa bolji od prvospomenutog.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.06.2014 14:44

Kao prvo svima koji slave Vidovdan , sretan praznik , onima koji istinski vjeruju u Boga ( Alaha ) sretan mjesec Ramazana! Moje skromno misljenje o Gavrilu Principu i o " Mladoj Bosni " imali su iskrene i dobre namjere , ali problem "nas svih na ovim prostorima" sto smo neslozni i sto ne zelimo da shvatimo da smo isti , osim sto se na razlicite nacine , ako se , molimo Bogu !

ODGOVORITE
Name

Rimac

28.06.2014 16:40

Problem polemika oko jednog istorijskog dogadjaja je taj sto se posmatra iz dnevnopoliticke vizure. S jedne strane zustro se tvrdi da se Gavrilo borio protiv okupatora. To je netacno, jer bi onda znacilo da se borio za Otomansko carstvo koje je do dolaska "okupatora" vladalo Bosnom. S druge strane se tvrdi da je zlocinac i terorista, jer je pravoslavac. Ni to nije tacno. Gavrilo je bio izmanipulisani tinejdzer pomalo romanticarski zaludjen i iskoristen od Apisa i kompanije, poznatog i u Srbiji kao nekog ko je doveo Karadjordjevice na vlast. Gavrilo je kolateralna steta tudjih interesa, kao sto je i Bosna oduvijek bila.

ODGOVORITE
Name

đole

28.06.2014 16:48

Imam pitanje ta sve koji misle da je princip bio terorista i zločinac, pa šta je to dobro uradio car austrijski za bosnu sem što je iskorištavao narod iscrpljivao naše resurse, prirodna bogatstva, uzimao nam porez u našoj državi, pa kada su nas toliko volili zašto su nas ubijali i u 2 sv. ratu zašto su nas i tada okupirali nije tada bilo principa, onda je i tito tetorista bio jer je ubijao švabe...a mi ga slavimo kao antifašistu.....

ODGOVORITE
Name

Realan covjek

28.06.2014 19:54

On je dosao u moju zemlju sa svojom vojskom.Pozivnicu mu nije niko poslao.Tacka

ODGOVORITE
Name

Pravda

29.06.2014 05:58

Ljudi istoriju I politiku treba unistiti da bi krenuli naprijed , u naroda su usta gladna ,što je bilo,bilo je betrebamo dozviliti da nam dijeca isto ispaštaju

ODGOVORITE
Name

Lija

29.06.2014 08:13

Karađoz Tvoja teorija je interesantna i vrijedna pažnje, ali si zaboravio da je Princip pucao u predstavnika vlasti koja je puškom i kamom okupirala njegovu domovinu, ugnjetavala i ubijala narod na toj okupiranoj teritoriji.Vječna slava i hvala istinitom heroju.

ODGOVORITE
Name

SDS.REPUBLIKA SRPSKA BOZE PRAVDE

18.11.2014 07:16

SRPSKI HEROJ GAVRILO PRINCIP BIJO I OSTAO SRPSKI HEROJ JER NIJE OTISAO U BEC PA UBIJAO NEGO U SVOJOJ OKUPIRANOJ OTADZBINI OKUPATORU NISTA DRUGO NE MOZES NEGO NA OVAKAV NACIN GAVRILOV. SLAVA MU BIO I OSTAO SRPSKI HEROJ. ZIVELI POTOMCI HEROJA GAVRILA PRINCIPA SVIM OKUPATORIMA OVAKO SUDITI KAO GAVRILO PRINCIP MORALO JE TAKO BITI NAROD NIJE MOGAO DRUGACIJE SA NEPRIJATELJSKIM OKUPATOROM SLAVA MU I HVALA NA HEROJSTVU KOJE JE DAO ZA SVOJU MLADU BOSNU. ZIVELA PRAVDA I SLOBODA MORALO JE TAKO BITI. BOZE PRAVDE, ZIVELI HEROJI SRECNO, ZIVEO NAM SDS SPASIBA.

ODGOVORITE