“Теслин народ“ у Америци

Када се сутра у центру Филаделфије и Чикага заори химна „Боже правде“ и подигне застава, почеће српски дани у америчким државама Пенсилванија и Илиноис.

Свијет 27.06.2014 | 22:47
“Теслин народ“ у Америци

Већ месецима, наиме, амерички Срби се припремају да на свечан и достојанствен начин обележе Видовдан у Америци.

Српска народна одбрана, једна од најстаријих српских организација у САД, у Чикагу прославља век постојања и рада. Председник Славко Пановић, каже за Вечерње Новости да овом свечаношћу, која ће сутра окупити стотине чланова српске колоније, обележиће се и 100 година од почетка Великог рата и историјског доприноса америчких Срба, који су на Солунски фронт послали 17.000 добровољаца.

- Видовдан је за нас, америчке Србе, свети дан васкрснућа у отаџбини и Америци. Обележавамо, уједно, два века од досељавања првог Србина у САД. Био је то богослов Ђорђе Шагић из Сремских Карловаца. Очекујемо да ће у три дана, колико ће трајати наше манифестације у Филаделфији, бити са нама на хиљаде Срба из САД и српских земаља - најавио је овај највећи српски сабор Никола Лончар, председник Теслине научне фондације.

Намера ове организације, која окупља обожаваоце и следбенике српског генија Николе Тесле, јесте да се уједно Американцима прикажу достигнућа и улога Срба у развоју САД, њихов утицај на друштво и културу Америке.

- Да би Американци схватили значај досељених Срба, да би нас препознали у овој држави са 156 нација, ми смо читаву манифестацију назвали по генију ког они обожавају - „Теслин народ“ - открива Лончар.

Поред овог Земунца пореклом из Лике, главни организатори манифестације у Филаделфији су Давид Вујић, почасни председник, Звездана Стојановић Скот, секретар и директори програма професор Александар Славковић, Милош Растовић, Марина Швабић и Милан Кнежевић.

Свечаности у Филаделфији ће од званица присуствовати др Славка Драшковић, директор Канцеларије за дијаспору, Мирјана Живковић, генерални конзул из Њујорка, Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, потомци првог Србина, наследници Ђорђа Шагића, конгресменка Хелен Делић Бентли, градоначелник Филаделфије и на хиљаде Срба и Американаца. Поздраве Србима у Америци послаће премијер Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић.

- Програм манифестације у Филаделфији, која траје од 27 до 29. јуна изузетно је богат и одвијаће се у Градској кући, Централном парку и Френклин институту и још четири сале које смо добили од градске власти. Приказаћемо документарни филм о првом досељеном Србину, одржати предавања и изложбе о Шагићу, Тесли и Пупину, о Великом рату, приказати филм „Где цвета лимун жут“ и одржати велики концерт српске музике и фолклора. Премијер Жељка Цвијановић отвориће споменик Николи Тесли. Свечаност ће бити завршена банкетом на коме ћемо сакупљати донације за унесрећени народ у отаџбинским земљама - рекао је Никола Лончар.

За Видовдан на Франклин институту у Филаделфији свечано ће бити отворена биста Николе Тесле као знак сећања на боравак и рад српског генија у овој првој престоници САД. Истог дана у граду Рахвеј код Њу Џерсија градоначелник Самсон Стејман ће отворити другу бисту Николе Тесле. Оба меморијала су дар Теслине научне фондације овим градовима, преносе Новости.

Свечаност поводом 100 година од оснивања Српске народне одбране у САД проћи ће у знаку обележавања лика и дела првог председника Михајла Пупина. О славној историји СНО у Чикагу говориће професор Јасмина Вујић, ректор универзитета из Калифорније и др Срђа Трифковић, политички аналитичар и историчар.

Амерички медији широм САД најавили су обе прославе Видовдана америчких Срба у Филаделфији и у Чикагу као очигледан допринос сарадње између Американаца српског порекла, Америке, Србије и Републике Српске.

 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Опаааа

28.06.2014 06:35

Како Додика нема нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

хихихи

28.06.2014 12:13

Опааа има наса премијерка Зељка Цвијановиц умјесто Додика цитај текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

29.06.2014 11:50

Тесли је тек кренуло кад је побјегао од нас.

ОДГОВОРИТЕ