“Teslin narod“ u Americi

Kada se sutra u centru Filadelfije i Čikaga zaori himna „Bože pravde“ i podigne zastava, počeće srpski dani u američkim državama Pensilvanija i Ilinois.

Svijet 27.06.2014 | 22:47
“Teslin narod“ u Americi

Već mesecima, naime, američki Srbi se pripremaju da na svečan i dostojanstven način obeleže Vidovdan u Americi.

Srpska narodna odbrana, jedna od najstarijih srpskih organizacija u SAD, u Čikagu proslavlja vek postojanja i rada. Predsednik Slavko Panović, kaže za Večernje Novosti da ovom svečanošću, koja će sutra okupiti stotine članova srpske kolonije, obeležiće se i 100 godina od početka Velikog rata i istorijskog doprinosa američkih Srba, koji su na Solunski front poslali 17.000 dobrovoljaca.

- Vidovdan je za nas, američke Srbe, sveti dan vaskrsnuća u otadžbini i Americi. Obeležavamo, ujedno, dva veka od doseljavanja prvog Srbina u SAD. Bio je to bogoslov Đorđe Šagić iz Sremskih Karlovaca. Očekujemo da će u tri dana, koliko će trajati naše manifestacije u Filadelfiji, biti sa nama na hiljade Srba iz SAD i srpskih zemalja - najavio je ovaj najveći srpski sabor Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije.

Namera ove organizacije, koja okuplja obožavaoce i sledbenike srpskog genija Nikole Tesle, jeste da se ujedno Amerikancima prikažu dostignuća i uloga Srba u razvoju SAD, njihov uticaj na društvo i kulturu Amerike.

- Da bi Amerikanci shvatili značaj doseljenih Srba, da bi nas prepoznali u ovoj državi sa 156 nacija, mi smo čitavu manifestaciju nazvali po geniju kog oni obožavaju - „Teslin narod“ - otkriva Lončar.

Pored ovog Zemunca poreklom iz Like, glavni organizatori manifestacije u Filadelfiji su David Vujić, počasni predsednik, Zvezdana Stojanović Skot, sekretar i direktori programa profesor Aleksandar Slavković, Miloš Rastović, Marina Švabić i Milan Knežević.

Svečanosti u Filadelfiji će od zvanica prisustvovati dr Slavka Drašković, direktor Kancelarije za dijasporu, Mirjana Živković, generalni konzul iz Njujorka, Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske, potomci prvog Srbina, naslednici Đorđa Šagića, kongresmenka Helen Delić Bentli, gradonačelnik Filadelfije i na hiljade Srba i Amerikanaca. Pozdrave Srbima u Americi poslaće premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić.

- Program manifestacije u Filadelfiji, koja traje od 27 do 29. juna izuzetno je bogat i odvijaće se u Gradskoj kući, Centralnom parku i Frenklin institutu i još četiri sale koje smo dobili od gradske vlasti. Prikazaćemo dokumentarni film o prvom doseljenom Srbinu, održati predavanja i izložbe o Šagiću, Tesli i Pupinu, o Velikom ratu, prikazati film „Gde cveta limun žut“ i održati veliki koncert srpske muzike i folklora. Premijer Željka Cvijanović otvoriće spomenik Nikoli Tesli. Svečanost će biti završena banketom na kome ćemo sakupljati donacije za unesrećeni narod u otadžbinskim zemljama - rekao je Nikola Lončar.

Za Vidovdan na Franklin institutu u Filadelfiji svečano će biti otvorena bista Nikole Tesle kao znak sećanja na boravak i rad srpskog genija u ovoj prvoj prestonici SAD. Istog dana u gradu Rahvej kod Nju Džersija gradonačelnik Samson Stejman će otvoriti drugu bistu Nikole Tesle. Oba memorijala su dar Tesline naučne fondacije ovim gradovima, prenose Novosti.

Svečanost povodom 100 godina od osnivanja Srpske narodne odbrane u SAD proći će u znaku obeležavanja lika i dela prvog predsednika Mihajla Pupina. O slavnoj istoriji SNO u Čikagu govoriće profesor Jasmina Vujić, rektor univerziteta iz Kalifornije i dr Srđa Trifković, politički analitičar i istoričar.

Američki mediji širom SAD najavili su obe proslave Vidovdana američkih Srba u Filadelfiji i u Čikagu kao očigledan doprinos saradnje između Amerikanaca srpskog porekla, Amerike, Srbije i Republike Srpske.

 

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Opaaaa

28.06.2014 06:35

Kako Dodika nema nigdje

ODGOVORITE
Name

hihihi

28.06.2014 12:13

Opaaa ima nasa premijerka Zeljka Cvijanovic umjesto Dodika citaj tekst.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

29.06.2014 11:50

Tesli je tek krenulo kad je pobjegao od nas.

ODGOVORITE