Брисел дао рок Москви за измјену политике

Лидери ЕУ дали су Русији временски рок до 30. јуна да промјени своју политику према Украјини или да се суочи са могућности увођења оштријих санкција.

Свијет 27.06.2014 | 17:32
Брисел дао рок Москви за измјену политике

У саопштењу објављеном данас, лидери чланица европског блока наводе да Москва мора да до 30. јуна предузме четири корака, укључујући јасну подршку мировном плану украјинских власти.

"Лидери ће извршити процјену ситуације и, уколико буде потребно, усвојиће неопходне одлуке", истиче се у саопштењу.

Међу осталим условима наведено је да Русије треба да се сагласи са системом верификације, уз надзор ОЕБС-а, прекида ватре на истоку Украјине са профедералним побуњеницима и "за ефикасну контролу границе".

"Украјинским властима требало би, такође, да буде омогућено да преузму контролу над три гранична прелаза Изварино, Должанскиј и Краснопартизанск, док би сви таоци, укључујући и посматраче ОЕБС-а, требали бити ослобођени", додаје се у саопштењу.

Четири посматрача из ОЕБС-а, које су 26. маја заробили профедерални побуњеници, ослобођена су јуче, али још неколико их је у заробљеништву.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цвијетко

27.06.2014 16:15

Како да не, само ви постављајте услове Русија је мала и нејака земља и све це да испуни. Па нису они ови наси домаци хохстаплери да се боје и дрхте када Европа несто казе. Руси су то сада много јаки утувите то једном за свагда. Зивела велика Русија!

ОДГОВОРИТЕ