Brisel dao rok Moskvi za izmjenu politike

Lideri EU dali su Rusiji vremenski rok do 30. juna da promjeni svoju politiku prema Ukrajini ili da se suoči sa mogućnosti uvođenja oštrijih sankcija.

Svijet 27.06.2014 | 17:32
Brisel dao rok Moskvi za izmjenu politike

U saopštenju objavljenom danas, lideri članica evropskog bloka navode da Moskva mora da do 30. juna preduzme četiri koraka, uključujući jasnu podršku mirovnom planu ukrajinskih vlasti.

"Lideri će izvršiti procjenu situacije i, ukoliko bude potrebno, usvojiće neophodne odluke", ističe se u saopštenju.

Među ostalim uslovima navedeno je da Rusije treba da se saglasi sa sistemom verifikacije, uz nadzor OEBS-a, prekida vatre na istoku Ukrajine sa profederalnim pobunjenicima i "za efikasnu kontrolu granice".

"Ukrajinskim vlastima trebalo bi, takođe, da bude omogućeno da preuzmu kontrolu nad tri granična prelaza Izvarino, Dolžanskij i Krasnopartizansk, dok bi svi taoci, uključujući i posmatrače OEBS-a, trebali biti oslobođeni", dodaje se u saopštenju.

Četiri posmatrača iz OEBS-a, koje su 26. maja zarobili profederalni pobunjenici, oslobođena su juče, ali još nekoliko ih je u zarobljeništvu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cvijetko

27.06.2014 16:15

Kako da ne, samo vi postavljajte uslove Rusija je mala i nejaka zemlja i sve ce da ispuni. Pa nisu oni ovi nasi domaci hohstapleri da se boje i drhte kada Evropa nesto kaze. Rusi su to sada mnogo jaki utuvite to jednom za svagda. Zivela velika Rusija!

ODGOVORITE