Широм БиХ протест превозника

Због нерјешавања проблема нелегалног превоза путника, чланови Удружења превозника у међународном
и међуентитетском превозу путника  одржали су петоминутни прекид саобраћаја у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Тузли.

Република Српска 27.06.2014 | 19:27
Широм БиХ протест превозника

Заустављањем колоне аутобуса пет до дванаест симболично је указано на неиспуњено обећање Министарства транспорта и комуникације БиХ да ће измјенити и допунити Закон о међународном и
ентитетском превозу путника, чиме би се спријечио њихов нелегални превоз.

Симболично пет до 12 часова, са лаганом вожњом двадесетак аутобуса  и заустављањем на пет минута на бањалучком Западном транзиту  указано је на неизвршавање обећања Министарства транспорта и комуникација БИХ да ће измјенити и допунити актуелни Закон о међународном и ентитетском превозу путника.

Нелегални превоз треба спријечити проширивањем надлежности и укључивањем  ентитетских инспекција и Граничне полиције, сматрају легални превозници.

А губици су велики. Према процјенама у РС износе и до 50 милиона марака, премда је  ресорно ентитетско министарство направило прве помаке. Инспекција је појачана, као и сарадња са локалним заједницама. Највеће штете су у међународном саобраћају. Цијена  вожње коју наплаћују дивљи превозници једнака је цијени карте легалних превозника, али нелегални превозници возе на  адресу И брже стижу, што путницима више погодује.

Легални јавни превозници путника су почетком године ултимативно затражили од  Министарства транспорта и комуникација БиХ  да се слово закона промјени и удаљи од сивих токова. Првобитни  протест је био заказан 12. фебруара, али је он отказан због  фебруарских  протеста грађана.


Међутим, попуштања и одгађања више нема. Превозници поручују, ако се ништа не почне радити на законским измјенама у наредних мјесец дана, услиједиће блокаде граничних прелаза, јер како кажу, више не могу чекати.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

д@р$

27.06.2014 16:46

Аутопревоз се насао залити, а имају најнељубазније возаце и најгоре аутобусе, додјете до пола пута па вам казу морамо сацекати други аутобус јер је овај у квару. Лицно дозивио неколико пута. Са њима висе ни у лудилу... Нико превозницима није крив сто немају посла... Цињеница је да има нелегалних комби превозника и то треба спријецити, а не као не давно заустављати све аутомобиле на улазу у Бањалуку и казњавати оне који повезу комсију и сл.са собом. Тако несто нема нигдје у свијету...

ОДГОВОРИТЕ