Širom BiH protest prevoznika

Zbog nerješavanja problema nelegalnog prevoza putnika, članovi Udruženja prevoznika u međunarodnom
i međuentitetskom prevozu putnika  održali su petominutni prekid saobraćaja u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Republika Srpska 27.06.2014 | 19:27
Širom BiH protest prevoznika

Zaustavljanjem kolone autobusa pet do dvanaest simbolično je ukazano na neispunjeno obećanje Ministarstva transporta i komunikacije BiH da će izmjeniti i dopuniti Zakon o međunarodnom i
entitetskom prevozu putnika, čime bi se spriječio njihov nelegalni prevoz.

Simbolično pet do 12 časova, sa laganom vožnjom dvadesetak autobusa  i zaustavljanjem na pet minuta na banjalučkom Zapadnom tranzitu  ukazano je na neizvršavanje obećanja Ministarstva transporta i komunikacija BIH da će izmjeniti i dopuniti aktuelni Zakon o međunarodnom i entitetskom prevozu putnika.

Nelegalni prevoz treba spriječiti proširivanjem nadležnosti i uključivanjem  entitetskih inspekcija i Granične policije, smatraju legalni prevoznici.

A gubici su veliki. Prema procjenama u RS iznose i do 50 miliona maraka, premda je  resorno entitetsko ministarstvo napravilo prve pomake. Inspekcija je pojačana, kao i saradnja sa lokalnim zajednicama. Najveće štete su u međunarodnom saobraćaju. Cijena  vožnje koju naplaćuju divlji prevoznici jednaka je cijeni karte legalnih prevoznika, ali nelegalni prevoznici voze na  adresu I brže stižu, što putnicima više pogoduje.

Legalni javni prevoznici putnika su početkom godine ultimativno zatražili od  Ministarstva transporta i komunikacija BiH  da se slovo zakona promjeni i udalji od sivih tokova. Prvobitni  protest je bio zakazan 12. februara, ali je on otkazan zbog  februarskih  protesta građana.


Međutim, popuštanja i odgađanja više nema. Prevoznici poručuju, ako se ništa ne počne raditi na zakonskim izmjenama u narednih mjesec dana, uslijediće blokade graničnih prelaza, jer kako kažu, više ne mogu čekati.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

d@r$

27.06.2014 16:46

Autoprevoz se nasao zaliti, a imaju najneljubaznije vozace i najgore autobuse, dodjete do pola puta pa vam kazu moramo sacekati drugi autobus jer je ovaj u kvaru. Licno dozivio nekoliko puta. Sa njima vise ni u ludilu... Niko prevoznicima nije kriv sto nemaju posla... Cinjenica je da ima nelegalnih kombi prevoznika i to treba sprijeciti, a ne kao ne davno zaustavljati sve automobile na ulazu u Banjaluku i kaznjavati one koji povezu komsiju i sl.sa sobom. Tako nesto nema nigdje u svijetu...

ODGOVORITE