Откривен споменик Гаврилу Принципу

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано су данас открили споменик Гаврилу Принципу у
новоизграђеном Градском парку у Спасовданској улици, у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 од почетка Првог свјетског рата.

Република Српска 27.06.2014 | 15:09
Откривен споменик Гаврилу Принципу


"Пуцањ Гаврила Принципа био је пуцањ за слободу. Његов пуцањ био је увод у оно што су неки Европљани припремали годинама, а Срби су из тог рата изашли као побједници", рекао је Радмановић, обраћајући се великом броју грађана и представницима власти на свечаном отварању Градског парка.

Он је додао да Видовдан није само вјерски празник, већ и дан присјећања на жртвовања и битке за слободу.

"Данас имамо Гаврила у Источном Сарајеву, револуционара, човјека који је за нас један вијек надања. Сјећамо се младобосанаца и Гаврила  Принципа са поносом", рекао је Радмановић, упозоривши при том на покушај прекрајања историјских чињеница.

Он је подсјетио да су поданици Адолфа Хитлера скинули спомен-плочу Гаврилу Принципу у Сарајеву 1941. године и однијели му је, да би након посљедњег рата она поново нила скинута.

"Данас обиљежавају 100 година од почетка Сарајевског атентата без нас. Кога се они сјећају?", запитао је Радмановић.

Српски члан Предсједништва БиХ је подсјетио да је Принцип, рођен крајем 19. вијека, добио име као и анђео - Гаврило. "Надам се да ће га и будуће генерације доживљавати као анђела", поручио је Радмановић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је Гаврило Принцип херој српског народа, те да споменик у Источном Сарајеву има симболику, јер је спој херојске прошлости српског народа и будућности, коју ће градити наредне генерације.

Он је навео да је Градски парк одраз и потреба становништва свих генерација Источног Сарајева којима је на овај начин пружен "кутак за одмор". "Ово ће бити један од најљепших паркова са најљепшим спомеником у Источном Сарајеву, али и у Републици Српској", истакао је Ћосић.

Он је навео да је у изградњу Градског парка, који ће бити мултифункционалан, уложено 350.000 КМ.

Аутор споменика Принципу, чија је висина два метра и који је изливен у бронзи, је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић.

Отварање Градског парка и споменика Гаврилу Принципу пратиле су бројне новинарске екипе из региона и свијета.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

27.06.2014 13:16

Да је Гаврило Принцип жив, мислим да би сте били на супротним странама, он ја једној ви на другој.Мислим на ове говорнике политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

принцип

27.06.2014 13:26

Састале се рогоње..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херој

27.06.2014 13:28

Напокон да се подигне споменик насем борцу за слободу Српског народа. Све цеститке нацелнику опстине Истоцно Ново Сарајево на храбром потезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно од сарајева

27.06.2014 13:47

Био сам данас на овом скупу и питам се ста је овдје костало 350 000 КМ. Све сами бетон и земља без траве. Цјелу ноц су радили да би отворили ово цудо од парка. А Гаврило није био цлан тајне организације како су написале ове незналице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

27.06.2014 14:23

Ста раде ови лопови Додик и његова банда на овом отворењу споменика? Треба их бити стид , јер они се боре како це сто боље опљацкат народ.А Гаврило је зивот зртвовао за народ.То све доказује колико не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.06.2014 16:57

И ово је дио предизборне кампање али узалуд Милораде народ ти више не вјерује ма и да подигнеш још много споменика,издајниче нашег напаћеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

27.06.2014 17:01

И Гаврило покојни се преврнуо у земљи кад је видјео ко му споменик открива,издајници...

ОДГОВОРИТЕ