На данашњи дан: Храбра Гана против Бразила

Фудбалска репрезентација Гане дебитовала је на Мундијалима тек 2006, а под вођством српског стручњака пребродили су прву фазу и онда пружили сјајну партију против Бразила.

Фудбал 27.06.2014 | 12:15
На данашњи дан: Храбра Гана против Бразила

Баш на овај, 27. дан јуна, Гана је показала да може да се носи и са фудбалским велесилама. Иако је на крају поражена, њени репрезентативци терен нису морали да напусте погнутих глава.

Ова афричка селекција, која је до 1957. године наступала као британска колонија Златна Обала, дуго је чекала на деби на највећој сцени. Иза себе је имала пет учешћа на Олимпијским играма, четири титуле континенталног првака, али је тек долазак Ратомира Дујковића за селектора омогући наступ на шампионату планете.

Под командном палицом селектора из Србије, "црне звезде" су своју историју наступа на Мундијалима започели 2006. поразом од 2:0 од потоњих првака, Италијана, а победе над Чесима (2:0) и САД (2:1) биле су довољне да прођу у наредну фазу.

Сусрет са Бразилцима резултатски је протекао како се и очекивало, победом "кариока" од 3:0, али приказано на терену тог 27. јуна у Дортмунду био је довољан за понос читаве нације.

Дујковићеви изабраници имали су готово двоструко више шутева од ривала (чак 22 наспрам 13), а да не беше правог Роналда и Адријана, тим који је имао подједнак посед лопте као Бразил могао је до истинске сензације.

"Орлови" су 2010. подсећањем на тај меч могли да наслуте шта их чека у Јужној Африци, јер се девет играча који су тада били у стартној постави - нашло на новом списку Гане за првенство света. Петорица (Кингсон, Ђан, Менсах, Апија и Пентсил) учествовали су и у победи над Србијом.

Коментари / 0

Оставите коментар