Na današnji dan: Hrabra Gana protiv Brazila

Fudbalska reprezentacija Gane debitovala je na Mundijalima tek 2006, a pod vođstvom srpskog stručnjaka prebrodili su prvu fazu i onda pružili sjajnu partiju protiv Brazila.

Fudbal 27.06.2014 | 12:15
Na današnji dan: Hrabra Gana protiv Brazila

Baš na ovaj, 27. dan juna, Gana je pokazala da može da se nosi i sa fudbalskim velesilama. Iako je na kraju poražena, njeni reprezentativci teren nisu morali da napuste pognutih glava.

Ova afrička selekcija, koja je do 1957. godine nastupala kao britanska kolonija Zlatna Obala, dugo je čekala na debi na najvećoj sceni. Iza sebe je imala pet učešća na Olimpijskim igrama, četiri titule kontinentalnog prvaka, ali je tek dolazak Ratomira Dujkovića za selektora omogući nastup na šampionatu planete.

Pod komandnom palicom selektora iz Srbije, "crne zvezde" su svoju istoriju nastupa na Mundijalima započeli 2006. porazom od 2:0 od potonjih prvaka, Italijana, a pobede nad Česima (2:0) i SAD (2:1) bile su dovoljne da prođu u narednu fazu.

Susret sa Brazilcima rezultatski je protekao kako se i očekivalo, pobedom "karioka" od 3:0, ali prikazano na terenu tog 27. juna u Dortmundu bio je dovoljan za ponos čitave nacije.

Dujkovićevi izabranici imali su gotovo dvostruko više šuteva od rivala (čak 22 naspram 13), a da ne beše pravog Ronalda i Adrijana, tim koji je imao podjednak posed lopte kao Brazil mogao je do istinske senzacije.

"Orlovi" su 2010. podsećanjem na taj meč mogli da naslute šta ih čeka u Južnoj Africi, jer se devet igrača koji su tada bili u startnoj postavi - našlo na novom spisku Gane za prvenstvo sveta. Petorica (Kingson, Đan, Mensah, Apija i Pentsil) učestvovali su i u pobedi nad Srbijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar