Белгија и Ваха са Алжиром у 1/8 финала

Ремијем са Русијом 1:1 фудбалска репрезентација Алжира пласирала се у осмину финала СП. У другом мечу Белгија са играчем мање победила Јужну Кореју 1:0.

Фудбал 27.06.2014 | 11:13
Белгија и Ваха са Алжиром у 1/8 финала

Руси су после седам минута повели голом Кокорина, Алжир изједначио преко Слиманија на истеку сата, после чега је екипа Вахида Халилхоџића сачувала жељени резултат.

Јан Вертонген је донео победу Белгији 12 минута пред крај, иако је Стивен Дефур искључен у финишу првог полувремена. Белгија је четврти тим сасвих 9 бодова, Алжир има 4, Русија 2, а Корејци само 1.

Руси су у меч ушли са императивом победе и врло брзо су стигли до жељеног гола - док је Фегули био ван терена, јер је у судару са саиграчем раскрварио главу, Комбаров је прошао по левој страни и центрирао, а Кокорин постигао леп гол главом.

Мало ко је мислио да ће то бити једини прави покушај Руса у првих сат времена. Иако су имали ситуацију у својим рукама, а Алжир био потпуно погубљен у уводној четвртини меча, руски тим није доминацију претворио у праве прилике и доказао да је најслабији у шеснаестерцу противника.

Алжир се пробудио после 20 минута, имао је неколико неусаглашених напада, а најбоље је пролазио по левом крилу, где је Козлов играо испод потребног нивоа.

Прва стопроцентна шанса пропуштена је у 44. минуту, када је после центаршута Ислам Слимани неометан шутрао главом млако и изнервирао Вахида Халилхоџића.

Руска одбрана је у већини случајева изгледала врло добро и организовано, и било је јасно да ће из игре Алжир тешко запретити.

На старту другог дела Руси пропуштају колосалну шансу да реше питање победника, када је Самедов имао опцију додавања усамљеном Шатову, али решио да покуша сâм, а Раис му је одбранио.

Од тог тренутка моментум се променио - Алжир је почео да врши притисак, који је у 60. минуту донео резултат. Нову прилику да после центаршута савлада руског голмана Слимани није пропустио. Његов други гол на СП био је лаган, јер је Акинфејев отишао у празно и поклонио поново ривалима гол (претходно је исто учинио против Корејаца). Руси ће се вероватно жалити на понашање публике, јер је било упадљиво да су Акинфејева ометали ласерима при извођењу слободног ударца, али је његово излетање заиста било патетично.

Од тог тренутка Руси су покушали да врше притисак, али су то чинили веома слабо. Нејкреативнији играч Алан Дзагојев прилику је опет добио тек после 70. минута, али ни он није могао да споји врло лоше организован тим.

Спретан у очувању ремија, Капело очигледно не уме да напада, што је било упадљиво у финишу - иако им је очајнички требао гол, Руси су последње минуте провели углавном са по 7 играча на својој половини, а 2-3 најбоља алжирска играча лако су преносили тежиште до противничког корнера и омогућавали да протекне време.

Италијан је коштао 7 и по милиона евра по сезони, а његов учинак све је само не успешан - у једној од најслабијих група не само на овом првенству Руси су остали без победе, са само 2 бода и 2 дата гола. По два гола дали су и Капелова домовина, као и селекција Енглеске, коју је раније водио.

Вахид Халилхоџић донео је Алжиру историјски пласман у другу фазу и заслужио херојски статус на северу Африке. Алжиру следи дуел са Немачком, селекцијом којаих је директно коштала сличног успеха пре 32 године.

Селектор Марк Вилмотс одмарао је стартере, чувао играче са картонима, гледао како му тим остаје са играчем мање, али прославио и трећу победу у Бразилу.

Белгијски тим показао је завидну стабилност, иако ни овог пута није играо спектакуларно. "Црвени ђаволи" су такође показали да имају прилично дубок састав и довољно различитих система којима могу да играју опасно и озбиљно.

Корејци су морали да победе са више од гола разлике и да се надају минималној победи Руса у другом мечу, што је у старту било мало вероватно.

Очекивано, прво полувреме није донело много узбуђења, јер су обе екипе познате као "касно палеће" - Јужна Кореја је у историји дала 77 посто голова у другом полувремену, Белгија последњих 5 у завршних 20 минута.

Аднан Јанузај привукао је поново велику пажњу, али је и овога пута играо прилично слабо и тим је добио бољи облик после његовог изласка.

Последњи минут првог дела донео је шокантни старт Стивена Дефура над Кимом, који га је коштао искључења. Ништа страшно за Белгију, Дефур је и играо да би се кључни играч Аксел Витсел одморио и сачувао картона.

Вилмотс чак није правио измену на старту другог дела, а његов тим ће од 60. минута бити опаснији. Међутим, пре тога је Сон двапут био близу - једном је Куртоа одбранио, други пут је погодио пречку из центаршута.

Тада су Белгијанци повукли Мертенса и Јанузаја, на терен послали Шадлија и откриће првенства Дивока Орижија, а тинејџер је поново био кључни играч за победу.

Играо се 78. минут када је Орижијев ударац одбио корејски голман право ка Вертонгену, фудбалер Тотенхема је погодио мрежу, а никад нисмо добили прилику да утврдимо да ли је голу претходио офсајд.

Белгија је затим сачувала победу и стопроцентни скор, а следи јој меч са Американцима.

Коментари / 0

Оставите коментар