Belgija i Vaha sa Alžirom u 1/8 finala

Remijem sa Rusijom 1:1 fudbalska reprezentacija Alžira plasirala se u osminu finala SP. U drugom meču Belgija sa igračem manje pobedila Južnu Koreju 1:0.

Fudbal 27.06.2014 | 11:13
Belgija i Vaha sa Alžirom u 1/8 finala

Rusi su posle sedam minuta poveli golom Kokorina, Alžir izjednačio preko Slimanija na isteku sata, posle čega je ekipa Vahida Halilhodžića sačuvala željeni rezultat.

Jan Vertongen je doneo pobedu Belgiji 12 minuta pred kraj, iako je Stiven Defur isključen u finišu prvog poluvremena. Belgija je četvrti tim sasvih 9 bodova, Alžir ima 4, Rusija 2, a Korejci samo 1.

Rusi su u meč ušli sa imperativom pobede i vrlo brzo su stigli do željenog gola - dok je Feguli bio van terena, jer je u sudaru sa saigračem raskrvario glavu, Kombarov je prošao po levoj strani i centrirao, a Kokorin postigao lep gol glavom.

Malo ko je mislio da će to biti jedini pravi pokušaj Rusa u prvih sat vremena. Iako su imali situaciju u svojim rukama, a Alžir bio potpuno pogubljen u uvodnoj četvrtini meča, ruski tim nije dominaciju pretvorio u prave prilike i dokazao da je najslabiji u šesnaestercu protivnika.

Alžir se probudio posle 20 minuta, imao je nekoliko neusaglašenih napada, a najbolje je prolazio po levom krilu, gde je Kozlov igrao ispod potrebnog nivoa.

Prva stoprocentna šansa propuštena je u 44. minutu, kada je posle centaršuta Islam Slimani neometan šutrao glavom mlako i iznervirao Vahida Halilhodžića.

Ruska odbrana je u većini slučajeva izgledala vrlo dobro i organizovano, i bilo je jasno da će iz igre Alžir teško zapretiti.

Na startu drugog dela Rusi propuštaju kolosalnu šansu da reše pitanje pobednika, kada je Samedov imao opciju dodavanja usamljenom Šatovu, ali rešio da pokuša sâm, a Rais mu je odbranio.

Od tog trenutka momentum se promenio - Alžir je počeo da vrši pritisak, koji je u 60. minutu doneo rezultat. Novu priliku da posle centaršuta savlada ruskog golmana Slimani nije propustio. Njegov drugi gol na SP bio je lagan, jer je Akinfejev otišao u prazno i poklonio ponovo rivalima gol (prethodno je isto učinio protiv Korejaca). Rusi će se verovatno žaliti na ponašanje publike, jer je bilo upadljivo da su Akinfejeva ometali laserima pri izvođenju slobodnog udarca, ali je njegovo izletanje zaista bilo patetično.

Od tog trenutka Rusi su pokušali da vrše pritisak, ali su to činili veoma slabo. Nejkreativniji igrač Alan Dzagojev priliku je opet dobio tek posle 70. minuta, ali ni on nije mogao da spoji vrlo loše organizovan tim.

Spretan u očuvanju remija, Kapelo očigledno ne ume da napada, što je bilo upadljivo u finišu - iako im je očajnički trebao gol, Rusi su poslednje minute proveli uglavnom sa po 7 igrača na svojoj polovini, a 2-3 najbolja alžirska igrača lako su prenosili težište do protivničkog kornera i omogućavali da protekne vreme.

Italijan je koštao 7 i po miliona evra po sezoni, a njegov učinak sve je samo ne uspešan - u jednoj od najslabijih grupa ne samo na ovom prvenstvu Rusi su ostali bez pobede, sa samo 2 boda i 2 data gola. Po dva gola dali su i Kapelova domovina, kao i selekcija Engleske, koju je ranije vodio.

Vahid Halilhodžić doneo je Alžiru istorijski plasman u drugu fazu i zaslužio herojski status na severu Afrike. Alžiru sledi duel sa Nemačkom, selekcijom kojaih je direktno koštala sličnog uspeha pre 32 godine.

Selektor Mark Vilmots odmarao je startere, čuvao igrače sa kartonima, gledao kako mu tim ostaje sa igračem manje, ali proslavio i treću pobedu u Brazilu.

Belgijski tim pokazao je zavidnu stabilnost, iako ni ovog puta nije igrao spektakularno. "Crveni đavoli" su takođe pokazali da imaju prilično dubok sastav i dovoljno različitih sistema kojima mogu da igraju opasno i ozbiljno.

Korejci su morali da pobede sa više od gola razlike i da se nadaju minimalnoj pobedi Rusa u drugom meču, što je u startu bilo malo verovatno.

Očekivano, prvo poluvreme nije donelo mnogo uzbuđenja, jer su obe ekipe poznate kao "kasno paleće" - Južna Koreja je u istoriji dala 77 posto golova u drugom poluvremenu, Belgija poslednjih 5 u završnih 20 minuta.

Adnan Januzaj privukao je ponovo veliku pažnju, ali je i ovoga puta igrao prilično slabo i tim je dobio bolji oblik posle njegovog izlaska.

Poslednji minut prvog dela doneo je šokantni start Stivena Defura nad Kimom, koji ga je koštao isključenja. Ništa strašno za Belgiju, Defur je i igrao da bi se ključni igrač Aksel Vitsel odmorio i sačuvao kartona.

Vilmots čak nije pravio izmenu na startu drugog dela, a njegov tim će od 60. minuta biti opasniji. Međutim, pre toga je Son dvaput bio blizu - jednom je Kurtoa odbranio, drugi put je pogodio prečku iz centaršuta.

Tada su Belgijanci povukli Mertensa i Januzaja, na teren poslali Šadlija i otkriće prvenstva Divoka Orižija, a tinejdžer je ponovo bio ključni igrač za pobedu.

Igrao se 78. minut kada je Orižijev udarac odbio korejski golman pravo ka Vertongenu, fudbaler Totenhema je pogodio mrežu, a nikad nismo dobili priliku da utvrdimo da li je golu prethodio ofsajd.

Belgija je zatim sačuvala pobedu i stoprocentni skor, a sledi joj meč sa Amerikancima.

Komentari / 0

Ostavite komentar