Настаје нова терористичка држава

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин је упозорио да постоји реална опасност од настајања терористичке државе на подручју од другог по величини сиријског града Алепа до ирачке престонице Багдада.

Свијет 27.06.2014 | 12:23
Настаје нова терористичка држава

Чуркин је синоћ у УН-у указао на брзо напредовање џихадиста из групе Исламска држава Ирак и Левант (ИСИЛ), који су активни у Сирији, али су прешли и границу са Ираком и заузели велики део ирачке територије, пренела је агенција АП.

Руски званичник, који тренутно председава Саветом безбедности УН-а, упозорио је осталих 14 држава чланица тог савета да оснивање терористичке државе представља "веома реалну опасност" којом СБ мора да се позабави "зато што заиста каснимо у реакцији на ту опасност".

Чуркин је на конференцији за штампу изјавио да је један од разлога зашто Русија подржава сиријску владу то што Москва верује да, ако би се влада председника Башара Асада сада распала, "власт би преузели терористи".

"Радимо на томе да ИСИЛ не преузме Дамаск, што би под одређеним условима могла да буде реална могућност", рекао је руски амбасадор.

Он је додао да је један од извора финансирања терориста нелегална продаја нафте, као и да постоје многи извештаји да ИСИЛ продаје нафту украдену са наллазишта које различите компаније купују преко посредника.

Русија жели да се Савет безбедности позабави овим проблемом, а Чуркин је најавио да ће ускоро државама чланицама послати нацрт председничког саопштења у којем се тражи спречавање терориста да продају ирачку и сиријску нафту како би финансирали своје незаконите активности.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мимо

27.06.2014 19:16

Па зар мозе ико бити веци терориста од вас бјелосвеских плаценика И мезаца фуј

ОДГОВОРИТЕ