Nastaje nova teroristička država

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin je upozorio da postoji realna opasnost od nastajanja terorističke države na području od drugog po veličini sirijskog grada Alepa do iračke prestonice Bagdada.

Svijet 27.06.2014 | 12:23
Nastaje nova teroristička država

Čurkin je sinoć u UN-u ukazao na brzo napredovanje džihadista iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su aktivni u Siriji, ali su prešli i granicu sa Irakom i zauzeli veliki deo iračke teritorije, prenela je agencija AP.

Ruski zvaničnik, koji trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN-a, upozorio je ostalih 14 država članica tog saveta da osnivanje terorističke države predstavlja "veoma realnu opasnost" kojom SB mora da se pozabavi "zato što zaista kasnimo u reakciji na tu opasnost".

Čurkin je na konferenciji za štampu izjavio da je jedan od razloga zašto Rusija podržava sirijsku vladu to što Moskva veruje da, ako bi se vlada predsednika Bašara Asada sada raspala, "vlast bi preuzeli teroristi".

"Radimo na tome da ISIL ne preuzme Damask, što bi pod određenim uslovima mogla da bude realna mogućnost", rekao je ruski ambasador.

On je dodao da je jedan od izvora finansiranja terorista nelegalna prodaja nafte, kao i da postoje mnogi izveštaji da ISIL prodaje naftu ukradenu sa nallazišta koje različite kompanije kupuju preko posrednika.

Rusija želi da se Savet bezbednosti pozabavi ovim problemom, a Čurkin je najavio da će uskoro državama članicama poslati nacrt predsedničkog saopštenja u kojem se traži sprečavanje terorista da prodaju iračku i sirijsku naftu kako bi finansirali svoje nezakonite aktivnosti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mimo

27.06.2014 19:16

Pa zar moze iko biti veci terorista od vas bjelosveskih placenika I mezaca fuj

ODGOVORITE