Обама наоружава побуњенике у Сирији

Амерички председник Барак Обама затражио је од Конгреса да одобри 500 милиона долара за обуку и опремање умерених сиријских побуњеника који се боре за свргавање сиријског председника Башара ал Асада, саопштила је Бела кућа.

Свијет 27.06.2014 | 09:51
Обама наоружава побуњенике у Сирији

Обамин захтев за одобравање 500 милиона долара помоћи за сиријску опозицију уследио је после обећања које је председник дао крајем маја у говору о америчкој спољној политици, у коме је навео да ће "појачати подршку онима у сиријској опозицији који нуде најбољу алтернативу терористима и бруталним диктаторима".

У саопштењу се наводи да ће сиријски побуњеници бити проверени пре него им буде дата помоћ, у настојању да се ублажи забринутост да опрема намењена сиријској опозиције не падне у руке америчких непријатеља", пренела је агенција Ројтерс.

Обама се нашао под јаким притиском неких конгресмена да САД пруже већу подршку опозицији у Сирији, док су га други оптужили за вишемесечну пасивност и неодлучност, дозволивши Асаду да се одбрани од опозиционе претње својој влади, подсећа британска агенција.

Бела кућа је саопштила да ће новац бити употребљен као помоћ у одбрани сиријског народа, стабилизацији подручја под контролом опозиције, олакшању пружања основних услуга, супротстављању терористичким претњама и унапређењу услова за преговоре о миру.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

27.06.2014 21:07

Будала, наоружава оне који су срушили торњеве 11 септембра.

ОДГОВОРИТЕ